2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma - Sárospatak
A múzeum épülete
Cím: 3950, Sárospatak Rákóczi út 1.
Telefonszám: (47) 315-256
Nyitva tartás: H-Szo 9-17, V 9-13
Református ünnepeken, illetve XI.1-V.1 Szo-V.: zárva
állandó kiállítás, egyháztörténet, oktatástörténet, református, történet, vallások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
400 HUF
Belépő diákoknak
200 HUF
A református gyülekezetek tagjai az egyház iránti szeretetüket úrasztali felszerelések ajándékozásával is kifejezték. Az úrvacsorai bor számára készült kannák, poharak anyaga leginkább a "szegények ezüstje", az ón. Előfordult azonban, hogy cserépből készítettek egy-egy úrasztali edényt. A gazdagabbak ezüstből, aranyozott ezüstből készült poharat, kelyhet ajándékoztak. Az úrasztali terítőket legtöbbször maga az ajándékozó leány vagy asszony hímezte.
Részlet a kiállításból
A katolikus restauráció földesúri támogatással tért nyert Sárospatakon. A Kollégium épületét Báthory Zsófia földesúrnőtől az ellenreformáció élcsapata, a jezsuita rend kapta meg. A református iskolának menekülnie kellett 1671-ben. Erdély fejedelme, Apafy Mihály fogadta be a tanárokat és diákokat. Többször igyekeztek visszatérni, de véglegesen csak 1703-ban sikerült.

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca lehetőséget teremtett arra, hogy a református iskola "régi fészkén" új korszakot kezdhessen. A XVIII. században itt nyert tért hazánkban először a természettudományok korszerű oktatása. A kísérleti eszközöket részben Nyugat-Európából hozták, részben egy-egy kiváló tanár maga készített hasonlókat.

A fejedelmi pár által ajándékozott úrasztali edények és terítők egyházi és nemzeti kincseink, az ajándékozók hitbeli meggyőződésének, elkötelezettségének bizonyságai. Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony udvarában hímzőiskola működött. A nemes leányok itt megtanulhatták az "úrihímzés" öltéstechnikáját. A Múzeumunk által őrzött Lorántffy hímzőműhelyből kikerült terítők - gazdag, színes növényi ornamentikával, bibliai és családi jelképekkel - páratlan szépségű emlékei a XVII. századi nemes lányok művészetének.

Lorántffy Zsuzsanna hívására 1650-ben Sárospatakra jött a kor legkiválóbb pedagógusa Comenius Amos János. Az itt töltött négy esztendő alatt új, korszerű tankönyveket írt, átszervezte, megjobbította az oktatást. Az itteni nyomda is a tanítás szolgálatában működött.