Eseménynaptár
2025. május
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2025.05.15. - 2025.05.15.
Hódmezővásárhely
2025.05.15. - 2025.05.15.
Budapest
2025.05.14. - 2025.05.14.
Budapest
2025.05.11. - 2025.05.11.
Fehérvárcsurgó
2025.05.11. - 2025.05.11.
Budapest
2025.05.11. - 2025.06.11.
Budapest
2025.05.10. - 2025.05.10.
Kaposvár
2025.05.10. - 2025.05.10.
Ópusztaszer
2025.05.10. - 2026.01.10.
Szeged
2025.05.10. - 2025.05.11.
Budapest
2025.05.08. - 2025.05.08.
Dunaújváros
2025.05.06. - 2025.06.06.
Szeged
2025.05.06. - 2025.09.28.
Budapest
2025.05.05. - 2025.05.09.
Fehérvárcsurgó
2025.05.03. - 2025.05.03.
Budapest
2025.05.01. - 2025.08.31.
Szentendre
2025.05.01. - 2025.06.30.
Herend
2025.04.30. - 2025.05.31.
Eger
2025.04.26. - 2025.09.21.
Pécs
2025.04.24. - 2025.06.01.
Szombathely
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest
A múzeum bejárata
Cím: 1132, Budapest Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, József Attila tér 4.
Telefonszám: (1) 349-1501, (30) 453-3693
Nyitva tartás: K-P 9-17
Kutatónap: Sze-Cs 9-15
Csoportoknál előzetes bejelentkezés szükséges!
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2010.09.17. - 2011.02.13.
időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Angyalföld többek között a gyárairól híres, ez nem vitás. Elsősorban nehézipari gyárairól. Azt viszont kevesen tudják, hogy a fekete felhőket pöfékelő, izzadtság szagú vasmonstrumok között egy ínycsiklandó illatokat árasztó likőrgyár bújt meg valaha. Hogy mi is történt az üzemmel az alapítását követő 100 évben? Hogy vajon - elméletben persze - de kóstolhatnánk-e ma 1931-es Millenium gyomorlikőrt vagy valamiféle vermouth-ot? A kérdésekre választ ad az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki tárlata.

A XIX. században kialakult és a XX. századra megerősödött hazai likőripar negyedik nagyüzeme volt a termelést 1911-ben elindító Hazai Likőr-, Rum- és Szeszárugyár Rt., amely Budapest XIII. kerületében működött, a Forgách utcában. A bécsi nagytőkés Léderer-csoport által életre hívott likőrgyár tevékenységi köre a likőripari termékek előállítására és forgalmazására, illetve ezen kívül a minisztérium által engedélyezett finomszesz termelésre is kiterjedt. Az édes italtermékek mellett - gyümölcslevek, borpárlat, gyümölcspálinkák, rumeszencia előállításán kívül - a "Hazai" állította elő korának egyik kedvelt nedűjét, a Tokaji Konyakot is.

A második világháborút követő államosítás korában az üzem az Angyalföldi Likőrgyár nevet vette fel, és kommersz termékek gyártására állt rá. Barackpálinkák, kevertek kerültek le a gyártósorról, az üzemben zajlott az élet. Erről naprakész pontossággal számol be a Gagarin Brigád fennmaradt naplója.

A rendszerváltás után sor került a gyár privatizációjára - akkor már a Budapesti Likőripari Vállalat egyik egységeként -, nem sokkal később pedig a bezárására.

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállításán a látogatók megismerhetik a mára szinte feledésbe merült Hazai Likőr-, Rum- és Szeszárugyár történetét, megtekinthetik a múzeumban őrzött, 1930-1980-as évekbeli likőrtermékeket, amelyeket az eredeti, bontatlan állapotukban mutatunk be. Az Európa-szerte ismert, tetszetős csomagolású termékeket számtalan kézzel festett címke, és címke tervezetet, plakát, valamint a gyár életét bemutató fotó egészíti ki.

Az érdekes és páratlan tárlatot Gerencsér Emil (aki évtizedeken át volt a gyár dolgozója, majd pedig igazgatója) magángyűjteménye ill a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyaga teszi teljessé.


A kiállítást rendezte: Maczó Balázs muzeológus

Munkatársak: Varga Máté, Benedek Nóra