2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gazdaság, hír, mezőgazdaság
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Augusztus elején a paprikaföldek termései már egyre intenzívebben növekednek, pirosodnak is. Augusztus végére pedig a paprikaérés folyamata be is fejeződik: kezdődhet a szedés. 
Nem túl \"rózsás\" a paprika helyzete

Magyar "specialitás"

A paprika nemzetségbe (Capsicum) több száz növényfaj tartozik. A termések megjelenése rendkívül gazdag, színük a piros, a sárga, a lila, a narancs, a zöld szinte bármely árnyalatában játszhat, formájuk és ízük hasonlóan sokféle lehet. A növény és a fűszer, amit ma magyar specialitásnak tartunk, Közép- és Dél-Amerikából származik.

A magyarországi fűszerpaprika fajták magyarországi őse a több évszázad alatt Szegeden egységessé alakult csípős szegedi fűszerpaprika tájfajta, tudományos neve latinul: Capsicum annum longum var. Szegedense.

A magyar fűszerpaprika lágy szárú, egyéves növény. Virága kétivarú, önbeporzó, általában fehér szirmú. Termése növénytani szempontból felfújt bogyótermés, lehet csípős vagy csípősségmentes. Magja sárgásfehér színű. A fűszerpaprika-fajták zömmel 2-3 eresek, ebben foglalnak helyet a csípősségért felelős kapszaicin mirigyek. A paprikaérés során a termések színe pirosra változik.

Lehet csüngő vagy felálló termésállású, hajtásrendszer szempontjából folytonos növekedésű, féldeterminált, csokros vagy determinált. Termése hosszúkás, kúpos és a fajtára jellemző alakú hegyes, tompa, egyenes, hajlított, vaskos vagy karcsúbb.

Nem véletlenül vert gyökeret a növény a Kárpát-medencében, azon belül is a dunai meszes és a tiszai öntéstalajokon, Kalocsa és Szeged környékén. A fűszerpaprika könnyen melegedő, jó levegő- és vízgazdálkodású, kevésbé cserepesedő, táperőben gazdag barna homok-, vagy középkötött vályogtalajon termeszthető. A sikerhez persze szükség van a kitartó, gondos szegedi termelőre is, aki a vetésforgó megválasztásával, megfelelő talajelőkészítéssel és -műveléssel ideális tenyészterületet biztosít jövedelmet hozó növényének.


A terméshozam mennyiségét és minőségét természetesen rendkívül összetett folyamatok határozzák meg. A növény fajtája és alapvető szükségletei mindig nagy jelentőséggel bírnak, de nem feledkezhetünk meg az időjárás szeszélyeiről sem.


Idén nem túl "rózsás" a paprikahelyzet


Bár a paprikaültetés Fagyosszentek környékén rendben lezajlott, az időjárás nyújtotta lehetőségek egyáltalán nem bizonyultak ideálisnak. „A májusi eső aranyat ér!” - tartja a mondás, idén azonban nem sok részünk volt benne. A tavaszi aszály megnehezítette a paprikatermelők helyzetét: A helyrevetéses módszert alkalmazók és a palántákat ültetők egyaránt öntözni kényszerültek.

A nagy esők sajnos inkább júniusban-júliusban érkeztek, ráadásul betegségeket idéztek elő. A xanthomonas nevű fertőzés levél- és virághullást eredményezett. A növények szerencsére ezt még átvészelik, de időre van szükségük, hogy újra hajtani tudjanak. A korai virágok és termések azonban így elvesztek.

Jelenleg közepes termésre számítunk, de minden azon múlik, hogy alakul a továbbiakban a hőmérséklet és a napfényes órák száma, illetve hogy mikor érkeznek a fagyok.

Molnár Anita