2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
Szépművészeti Múzeum
grafika, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az 1808. évi 7. törvénycikk mondta ki a magyar tisztképzés megindítását, s a cél érdekében országos gyűjtés indult. Ennek az épületnek csakúgy, mint a Nemzeti Múzeumnak József nádor volt a legfőbb támogatója.
Rudolf von Alt (1812-1905): A Ludovíceum. 1846, színes litográfia\r\n
1829-ben bizottság alakult a kivitelezés kérdésének megvizsgálására, ekkorra már a nádor felkérte Pollack Mihályt a tervezésre, s ő nem sokkal ezután be is terjesztette terveit. A bécsi és bécsújhelyi katonai iskolák vezetői kapták meg Pollack terveinek gyakorlati felülvizsgálatát, és az utóbbi számos építészeti kérdéssel kapcsolatban tett megjegyzést. A nádor azonban teljes mértékben megbízott az építészben, s annak minden javaslatát elfogadta.

1830 végén már az emelet magasságában álltak a főhomlokzati szárny falai, s a hátsó szárny, valamint a kert kialakítását kezdték el. 1832-ben a főhomlokzat állványzatát lebontották, s már csak a kápolna befejezése volt hátra. A kápolna szobrászati díszével Pollack Ferenczy Istvánt szerette volna megbízni, ám a nádor másként döntött. A falképdekorációra (nemzeti hősöket ábrázoló medaillon-sorozat) Horváth Istvántól, a Széchényi Könyvtár őrétől kért javaslatot.

Az épület végül csak a kiegyezés után szolgálta eredeti célját, s ekkor végzett rajta Kauser József jelentős átalakításokat.


A Ludovíceum eredeti külseje tekintetében jórészt a korszakban készült grafikák adnak hiteles képet. A kétemeletes épület emeletmagas talapzaton áll. Oldalrizalitjai három-három tengelyesek, közöttük hét-hét tengelyes szárnyakkal. Az ablakok ritmusa és kialakítása egyenletes, a középső rizalit felett háromszögletű oromzat áll. A kertre néző homlokzat csak a középrizalit tagolásával tér el a főhomlokzattól. A nyolcszögű belső udvara az ugyancsak Pollack Mihály által tervezett szekszárdi vármegyeházáéra emlékeztet megoldásával.

A katonai akadémián a hadköteles kort még el nem ért (14-17 éves), önkéntesen jelentkező ifjak tényleges állományú tisztekké történő kiképzése történt, valamint a már katonai szolgálatot teljesítő honvédtisztek számára felsőfokú hadtudományi képzés elvégzését biztosította. Az akadémiai képzés azonban csak a millennium idejére szerveződött meg, és ekkor már az intézmény a nevezetes bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémiával egyenrangú oktatást nyújtott. Az intézmény a nevét Habsburg-Estei Mária Ludovika magyar királynéról, I. Ferenc király harmadik feleségéről kapta, aki koronázási díjából 50 000 forintot ajánlott fel építésére, de emellett még számos adakozás történt.
Basics Beatrix