2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
Paprikamolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
hír, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ugye, mindenki emlékszik a korábbi rádiókabaré-cikkekre? A Pesti paprika mostani cikke sem marad el az előző hat epizód szellemiségétől: Az 1950-es évek végének sajátos hangulatát együtt jellemzi a humor, a kritika, a politikai állásfoglalás és persze a csípős paprika egyedi értelmezése.
Karrier-tangó - A Pesti Paprika kabaréműsorból

Történetek a Pesti paprikából. Rádiókabaré-sorozat, 1958.


A Magyar Rádió 1958-ban nagy sikerű kabarésorozatot sugárzott, melynek Pesti paprika volt a címe. A humoros szövegek a ’paprika’ és a ’fűszer’ kifejezéseknek egészen új értelmet adnak. A kabaréest konferansziéja szerint a pesti paprika régebbi fűszer a szegedi paprikánál, egyidős a pesti polgárral. Termőtalaja az aszfalt, de megterem a bérházak lakásaiban, a hivatalok aktaporos szobáiban és a kávéházak cigarettafüstös levegőjében. A pesti paprika a világ legszívósabb növénye, nem pusztítja el tűzvész, árvíz, földrengés, háború sem. A pesti paprika egyebekben sokban hasonlít a szegedi paprikához, de míg a szegedi paprikát az ÉTEL, a pesti paprikát az ÉLET ízesítésére használják. A Pesti Paprikából vett kabaréjelenetek a nagyvárosi mindennapok humoros oldalát mutatják be, nem egyszer rendszer-kritikusan.


Pesti paprika VII: Egyet jobbra, egyet balra, belépni!


Konferanszié:

Kitörő örömmel fogadták riporterünk azon javaslatát, hogy egy tánciskolából készít „Frissen vázolva” riportot. Viharos rock and roll-ra voltunk elkészülve, és ezért nem csak munkatársunk vett be idegcsillapítót, de még a töltőtollba is beletömködtünk egy stampedli brómot. Legnagyobb csodálkozásunkra az izgalmas rock and roll helyett egy szenvedélyes tangó tanítása folyt ebben a tánciskolában.

Tánciskola

TÁNCTANÁR (ütemesen tapsol): Egyet jobbra, egyet balra, belépni! Egyet jobbra, egyet balra, belépni! (Tapsol, a zene elhallgat.) Még mindig nem egészen jó! Az oldallépések jobbra és balra már egész jól mennek, de a belépés még mindig nem elég határozott, nem elég kecses. Még egyszer gyakoroljuk! Zene! (A zongora újra kezdi.) Most! Egyet jobbra, egyet balra, belépni!

KONFERANSZIÉ: Bocsánat, kedves mester, hogy megzavarom. Szeretném megkérdezni, milyen tánc ez?

TÁNCTANÁR: Ez, kérem, a karrier-tangó. Egyet jobbra, egyet balra, belépni!

Gyors függöny
Deme Ágnes néprajzkutató