2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
hír, művelődés, szabadidő, szórakozás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ezekben a rendkívüli időkben, amikor aki csak teheti, otthon marad, a kapcsolattartás lehetőségei természetesen felértékelődnek. Mobilhálózat, internet szükséges a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz, az otthoni munkavégzéshez, szeretteink megnyugtatásához. Mindannyiunk alapélménye a lassú kapcsolat, a túlzottan igénybe vett rendszer miatti bosszankodás. Hogy a dolognak a humoros oldalát is lássuk, olvassuk el együtt a Pesti paprika egyik rövid történetét!
Pesti Paprika: a magyar rádió kabaréműsora

A pesti paprika. Rádiókabaré-sorozat 1958-ból

A Magyar Rádió 1958-ban nagy sikerű kabarésorozatot sugárzott, melynek Pesti paprika volt a címe. A humoros szövegek a ’paprika’ és a ’fűszer’ kifejezéseknek egészen új értelmet adnak. A kabaréest konferansziéja szerint a pesti paprika régebbi fűszer a szegedi paprikánál, egyidős a pesti polgárral. Termőtalaja az aszfalt, de megterem a bérházak lakásaiban, a hivatalok aktaporos szobáiban és a kávéházak cigarettafüstös levegőjében. A pesti paprika a világ legszívósabb növénye, nem pusztítja el tűzvész, árvíz, földrengés, háború sem. A pesti paprika egyebekben sokban hasonlít a szegedi paprikához, de míg a szegedi paprikát az ÉTEL, a pesti paprikát az ÉLET ízesítésére használják. A Pesti Paprika kabaréjelenetei a nagyvárosi mindennapok humoros oldalát mutatják be, nem egyszer rendszer-kritikusan.

A pesti telefon című történet is egy bárházban kezdődik, ahol több lakó osztozik Pataki szomszéd telefonján. A készülék használata azonban nem is olyan egyszerű…


KATYUGA: Bocsásson meg, Pataki szomszéd, hogy a maga telefonját csapkodom, de ebbe egyszerűen bele kell őrülni. Pontosan két órája próbálom az anyósomat felhívni Óbudán, és nem megy, nem megy. De felhívom, ha bele is pusztulok!

PATAKI: Csak nyugodtan. Elvégre azért van telefonom, hogy ide járjanak a kedves lakótársak telefonálni.

KATYUGA: Óriási! Kimegy a csengetés. Végre!...Halló! Mariska mamát kérem. – Mi az, hogy nincs? – Hát ki beszél? Szemtelenség! Minek veszi föl, ha nem magának szól? (Levágja a kagylót.) Bocsánat. (Kopogás.)

PATAKI: Tessék.

SIMONYINÉ: (belép.) Pá, kedves Pataki. Megenged egy interurbán telefont?

KATYUGA: (feláll) Tessék parancsolni. Én majd várok.

SIMONYINÉ: (leül a helyére, tárcsáz): Halló, itt 384-376. Kérem Párizs 22-11-9-et. Igen, dringend, háromszoros díjjal. – Várok. (Leteszi.) Majd, ha megjön a számla, természetesen kifizetem.

PATAKI: Természetesen.

SIMONYINÉ: Halló, Lucy? Itt Magda. Igen, jól vagyok. Arról van szó, hogy ki akarok menni. Azonnal küldjél nekem egy meghívó levelet…Szóval a levelet sürgősen add postára. Szervusz. Csókollak. (Leteszi.) Na, ez megvolt. Nagyon köszönöm, és pá. (El.)

KATYUGA: (tárcsáz:) Foglaltat jelez. (Ideges.)

PATAKI: Ne rágja a zsinórt. Nem használ. (Kopogás.) Szabad!

OBERLÄNDER (belép): Jónapot kívánok. Meg tetszik engedni egy telefont? Csak ide, Londonba….Természetesen majd megfizetem. (Odahajol, tárcsáz.) Halló, itt 384-376, legyen szíves, kapcsolja dringend, azonnali beszélgetésre London dupla vé 18-56-ot. Köszönöm.

PATAKI: Dringend? Azonnal?

OBERLÄNDER: Igaz, hogy ez ötszörös díjjal jár, de megéri. Nem kell várakozni. (Interurbán csengetés.) Halló, Ödön! Örömhír. Juliskának megszületett a gyereke. – Ma reggel. Fiú! És nagyon okos! (Kis szünet.) Honnan tudom, hogy okos? Na hallod! Nem akart a világra jönni. Szerbusztok. (Leteszi.) Nagyon köszönöm. A viszontlátásra. (El.)

KATYUGA: A nehézségek arra valók, hogy leküzdjük őket. (Tárcsáz.) Halló! Kisasszony, kérem, itt 384-376. Kapcsolja nekem New York 125-54-19-et. Méghozzá dringend, azonnal, sürgős, ha kell, tízszeres díjjal. (Leteszi.)

PATAKI: Mit csinál?

KATYUGA: Megoldottam a pesti telefon problémáját. (Interurbán csengetés.) Halló, New York? Mister Csipetke? Szervusz, itt Katyuga. Légy szíves, hívd fel azonnal Budapestet, az 565-119-es számot, és mondd meg az anyósomnak, hogy estére mozijegyet vettem.

Deme Ágnes