2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
Benczúr Gyula, hír, hírességek
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Benczúr Gyula Millenniumi hódolat című alkotása állami megbízatásból született, amikor a millenniumi ünnepségek alkalmával felmerült a gondolat, hogy az ekkor rendezett ceremóniák egyikét egy nagyszabású műben kellene megörökíteni.
Benczúr Gyula: Millenniumi hódolat\r\n
A Vallás- és Közoktatási Minisztériummal kötött szerződés aláírását követően, Benczúr 1899 őszén, más források szerint 1900 májusában fogott munkához, de a festmény csak 1909-re készült el. A képet több vázlat és tanulmány előlegezte meg, melyek a festő gondos szerkesztési módszeréről tanúskodnak. A Jósa András Múzeum tulajdonban lévő olajvázlat 1897-ben készült.

A képet Benczúr özvegye ajándékozta Nyíregyházának 1921-ben, amikor a városban a Bessenyei kör szervezésében országos Benczúr ünnepséget rendeztek. Egy ideig a városházán kialakított Benczúr emlékszobában volt kiállítva, majd innen került a Jósa András Múzeum képzőművészeti gyűjteményébe.

A festmény azt a pillanatot örökíti meg, amikor a millenniumi ünnepségek alkalmával I. Ferenc József a vár tróntermében fogadja a parlament Alsó- és Felsőházának hódolatát, amelyet a nemzet nevében Szilágyi Dezső, a képviselőház akkori elnöke mondott el. A megrendelő kívánsága szerint Benczúrnak egy olyan monumentális arcképcsoportot kellett megalkotnia, amelyen mind a 70 ábrázolt személy, országgyűlési képviselő, főrendházi tag visszaazonosítható legyen, ugyanakkor oly módon kellett megjelenítenie a szereplőket, hogy azok egy hatalmas élőképben juttassák érvényre a hivatalos Magyarország urainak együttes tisztelgését az uralkodó előtt.

Az itt látható színvázlat jelentősége abban is rejlik, hogy az eredeti, hajdanán a királyi várban elhelyezett és 1910-ben Berlinben aranyérmet nyert monumentális festmény 1945-ben elpusztult.


Madár Ximena


Benczúr Gyula: Millenniumi hódolat
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1950
Kor: 1897
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum képzőművészeti gyűjteménye, ltsz. 54.1.1.
Méret: 123 x 240 cm