2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Hetedhét Játékmúzeum - Székesfehérvár
 A "csecsemő-osztály"
Cím: 8000, Székesfehérvár Oskola u. 2-4., Hiemer-ház
Telefonszám: (22) 202-601
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.03.30.
Hetedhét Játékmúzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„De jó lenne vidámparkba menni!” – ábrándozott Zsuzska a számtan leckéje fölött. „Felülnék a ringlispílre és még tombolát is vennék!” Zsuzska nem vette észre, de testvérei minden szavát hallották. Kitalálták, hogy estére vidámparkosat játszanak.
Francia vidámpark, társasjáték a századfordulóról
Előkeresték Édesmama „Francia vidámpark” című régi társasjátékát és tanácskozni kezdtek. Estére minden készen állt. Megnyitott a régimódi vidámpark a gyerekszobában. Fruska szedte a jegyeket, a tombolához Olivér is kölcsönadott néhány játékot. Édesmamát is játszani hívták, és együtt ülték körül a csodaszép társasjátékot. Aznap este képzeletben mind vidámparkban voltak. „És hová utazunk legközelebb?” – kérdezte végül Zsuzska.

A Moskovszky-gyűjtemény „Francia vidámpark” c. nagyívű társasjátéka a századfordulóról származik. A játéktábla a vidámpark látványosságait járja végig, és bár a szabály hiányzik, valószínűsíthető, hogy pénzérmék is tartoztak a játékhoz. A vidámpark a kor emberének maga a működő csoda volt, az pedig, hogy a téma társasjátékon is megjelenik, jól mutatja az érdeklődést a korszak új találmányai és szórakozási formái iránt.

(Forrás: Haider Edit (2017): A Moskovszky-gyűjtemény társasjátékai. Lépegető játékok. In: Játék és tudomány a Hetedhét Játékmúzeumban. Válogatás a Moskovszky Éva emlékére rendezett konferenciák előadásaiból 2012-2016, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, 120-121.)