2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2010.02.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
"Szöged hírös város" címmel új állandó néprajzi tárlatot rendeznek a Móra Ferenc Múzeum néprajzos muzeológusai. A kiállítás fő mondanivalója a "szegediség": a város és a hozzá tartozó nagytáj paraszti világának bemutatása. A régi, 19 éves néprajzi kiállítás már csak két hétig látható.

Az új állandó tárlat kiemelt témái: a Tiszához kapcsolódó tevékenységek, a homoki gazdálkodás és a paprikatermesztés, a híressé vált kisiparok, a népi építészet sajátosságai és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsú. A látogatók eligazodását, elmélyülését a terem több pontján is elhelyezett informatikai eszközök segítik majd, amelyek segítségével különböző hangeffektusok, filmrészletek is megjeleníthetővé válnak.

Újdonság lesz a tárlathoz kapcsolódó, önálló "mini" website, ahol látogatói fórum is nyílik az érdeklődők és véleményt formálók számára. A kiállítás szinte teljes költségét pályázati támogatásból fedezi az intézmény. A látványtervek, a rendezés és az építés költségeit az Oktatási és Kulturális Minisztérium által indított ALFA-program keretében szerzett támogatásból, a multimédiás eszközök beszerzését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a múzeumok iskolabarát fejlesztésére szánt keretből finanszírozza a múzeum. A beruházás teljes költsége meghaladja a negyven millió forintot.

Az 1991-ben nyílt "Csongrád megye népművészete" című tárlat február 28-ig látogatható. A nagysikerű kiállítás tárgyai közel húsz év után visszakerülnek régi helyükre: a megye öt múzeumának raktáraiba. A szegedi Móra Ferenc Múzeum további tervei között a természettudományi és néprajzi látványtár kialakítása is szerepel, így a tárgyak egy része - sikeres pályázat esetén - újra látható lesz majd az épület földszintjén.

Medgyesi Konstantin