2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Szombathely
A felújított Savaria Múzeum, Szombathely
Cím: 9700, Szombathely Kisfaludy Sándor utca 9.
Telefonszám: (94) 500-720, (94) 501-948
Nyitva tartás: I.2.-XII.20.: K-V 10-18
2015.09.30.
Bronzkor, hír, Ókor, Őskor, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Változó kultúrák a változó tájban címmel nyílik csütörtökön a szombathelyi Savaria Múzeum új állandó kiállítása, amely az 1982-ben készült és tavaly lebontott régészeti és természettudományi tárlatot váltja fel.
A Változó kultúrák változó tájban c. kiállítás tárgya
A 21. századi látogatói igényeket kielégítő tárlat, a Nyugat-Dunántúl, szűkebben véve Vas megye őskori településtörténetét és legszebb régészeti emlékeit mutatja be. A látogatót modern padlógrafika vezeti végig az egyes történeti korszakokon, az újkőkortól az időszámításunk kezdetéig - mondta el Tanai Ibolya, a múzeum kommunikációs munkatársa.

Hozzáfűzte: a múzeum gazdag régészeti gyűjteményéből a régi kiállítás tárgyai - a séi és velemi, európai hírű lelőhelyekről származó leletek - mellett főleg az utóbbi 15-20 év nagyberuházásait megelőző feltárásokból előkerült tárgyak tekinthetők meg: fazekas termékek - köztük az őskori háztartások kellékei, a termékenységhez vagy aratási ünnephez kötődő női idolok -, kő-, agancs- és csonteszközök, amelyek használatát színes akvarellek illusztrálják.

Megfogalmazása szerint a fémkorszak legszebb ötvöstárgyai közül kiemelkedik és most először látható együtt a velemi Szent Vid-hegyen 1929-ben talált több mint 80 grammnyi aranykincs minden darabja: egy diadém négy koronggal és aranyszálakkal.

Ismertetése szerint a kiállítás központi eleme a Szent Vid-hegy körüljárható nagyméretű makettje, amelyen az őskori házak elhelyezkedése és meglepően nagy mérete is jól érzékelhető. A különlegességek közé tartoznak a kora-bronzkori kenyér alakú agyagtárgyak - ezek funkcióját máig nem tudták megfejteni a régészek -, valamint az a csészés markolatú miniatűr bronz kard, amelynek egyetlen pontos mása Svédországból ismert.

Szólt arról is: külön egységet szentel a kiállítás az őskori halottkultusznak, bemutatva a temetkezés minden korabeli formáját, a csontvázas sírtól az edénybe temetett csecsemő példáján át az urnasíros, hamvasztásos temetkezésig.

Tanai Ibolya felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás modern, látványos installációkat és digitális technikát is használ, a látogatók például a késő bronzkori házépítés technikáját érintőképernyős géppel, 3D-ben ismerhetik meg.

Hozzátette: a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott 20 millió forintból és a szombathelyi önkormányzat 8 millió forintos támogatásából készült és a tervek szerint a város ókori történetével folytatódik majd.

(MTI)
Kapcsolódó kiállítás
Változó kultúrák a változó tájban, enteriőr
A Vas megye őskori településtörténetét és legszebb régészeti emlékeit bemutató kiállításban modern installációk és korszerű padlógrafika vezeti végig a látogatót az egyes történeti korszakokon. tovább