2020.07.08.
Jósa András Múzeum

Magyaros mente - 42 pitykével

2020.07.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedet a paprika helyezte földünk térképére

2020.07.07.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A kékfestés feledhetetlen mestere

2020.07.07.
Hatvany Lajos Múzeum

Volt egyszer egy cukorgyár...

2020.07.07.
Jósa András Múzeum

A kelták csecsebecsének gyűjtötték

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

Bihari Múzeum - Berettyóújfalu
A múzeum épülete
Cím: 4100, Berettyóújfalu Kálvin tér 1.
Telefonszám: (54) 402-390, (54) 500-340
Nyitva tartás: H-P 9-16
Minden hónap utolsó előtti szombatján, illetve nemzeti ünnepeinken a múzeum 10-16 óráig nyitva tart.
A legalább két héttel korábban bejelentkezett csoportokat szombaton és vasárnap is fogadjuk előre egyeztetett időpontban 10-16 óra között!
2015.05.16.
díjak, helytörténet, hír, kereskedelem- és vendéglátóipar-történet, néprajz, régészet, történelem, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői vehették át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisa programsorozat keretében megtartott ünnepélyes díjátadón a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az Év Kiállítása 2014-ben a miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat - A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlata lett.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület idén 19. alkalommal hirdette meg pályázatát az Év Múzeuma kitüntető cím elnyerésére, mely az intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, a múzeumok elmúlt évi fejlődését értékeli az elismerésről döntő bizottság. Idén hét intézmény közül választották ki a legjobbat.

Az 1947-ben alapított berettyóújfalui múzeum az intézményben őrzött tudás széles körű megosztásáért, a városban és a gyűjtőkörébe tartozó teljes területen az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért kapta az elismerést. Széles körű értékmentése, minőségi muzeológiai munkavégzése révén eredményesen szólítja meg a környék lakosságát, oktatási és nevelési intézményeit - áll a szakmai zsűri bírálatában.

A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új helyszínen történő magas színvonalú kialakításáért, folyamatos fejlesztéséért, az új állandó kiállítások kiemelkedő nívójú megvalósításáért részesült a díjban.

Az ötödik alkalommal kiosztott Év kiállítása cím díjazottját ebben az évben 13 intézmény nevezett tárlata közül választotta ki a szakmai zsűri.

A miskolci Herman Ottó Múzeum állandó kiállítása korszerű eszközökkel és egységes arculattal, látványos térképekkel, makettekkel, grafikai munkával mutatja be a Karos település határában előkerült honfoglalás kori temetők különleges leleteit.  

Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a múzeumok egyre sokrétűbb kihívásokkal néznek szembe. Fesztiválközpontnak, központi és közösségi tereknek kell lenniük úgy, hogy közben a tudományos jelleget, a gyűjteményeket és a műtárgyi állományt is meg kell őriznünk és örökül hagyni a következő generációkra. Emellett kreatívnak és újító szelleműnek is kell lenniük, hogy megszólíthassák az embereket és követőket találjanak erre a munkára. Ezen a nehéz úton most megmutathatjuk egy-két múzeumnak, mennyire jó úton járnak - fogalmazott Császtvay Tünde.

Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke szerint minden pályázatból érződött, hogy a tudományos bázison alapuló munka célja az ismeretátadás mellett az, hogy az intézmény a közönség és a közösség által használt térré váljon. Immár 19. éve győződhetünk meg arról, hogy ebben a folyamatosan változó miliőben hihetetlen invenciókkal, talpraesettséggel és munkamániával kollégáink az egész országban zseniális munkát végeznek - tette hozzá.

Oklevelesek és különdíjasok:

A múzeumok közül a szakmai bizottság különdíját kapta a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum magas színvonalú szakmai bemutató tevékenysége és turisztikai vonzereje elismeréseként. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság különdíját a szentesi Koszta József Múzeum kapta szakmai, muzeológiai és tudományos tevékenységéért.

Elismerő oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a nyíregyházi Sóstói Falumúzeum és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.

Az Év Kiállítása 2014 díjra nevezettek közül elismerő oklevelet kapott a Katona József Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy-egy tárlata.

Az elismeréseket az idén 20. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisa részeként adták át. A kétnapos programsorozaton 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern 20. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezik újra.

(MTI)