2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Ferenczy Múzeumi Centrum - MűvészetMalom - Szentendre
Ferenczy Múzeumi Centrum - MűvészetMalom
Cím: 2000, Szentendre Bogdányi u. 32.
Telefonszám: (26) 310-244, (20) 779-6657
Nyitva tartás: Cs-V 10-18
2014.06.25.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

A Nagybányai Művészeti Központ egyik legféltettebb darabja, Maticska Jenő arcképe érkezett meg Erdélyből kedden a szentendrei MűvészetMalom Czóbel Béla életművét bemutató kiállítására.

 

Jurecskó László művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a nagybányai Megyei Művészeti Múzeum állandó kiállításának darabja hosszas kiviteli eljárást követően kerülhetett Szentendrére, ahol a rendezők fenntartották a helyet a festmény számára a május 30-án nyílt tárlaton.
Jurecskó László és Kratochwil Mimi kurátorok   

A kölcsön kapott alkotást bemutatva a művészettörténész felhívta a figyelmet arra, hogy Maticska Jenő portréja 2005-ben szerepelt már kiállításon, igazi jelentőségére azonban akkor döbbentek rá, amikor a mű Czóbel Béla önarcképei és egy másik festőtársról készült portréja mellé került.
   

Az 1904-ben készült portré a jó barátot és tehetséges festőtársat ábrázolja, Czóbel a festőtársat méltatva azt írta róla egy levélben, hogy "a közös lelkesedés, a festészet imádata összehozott bennünket, a legmelegebb barátságra. Igazi festőtehetség volt, én nagy csodálattal néztem munkáit".
   

A nagyon fiatalon, 21 éves korában tüdőbajban elhunyt festőt ábrázoló alkotáson "a zseninek kikiáltott és fiatal kora ellenére komoly kvalitású képeket festő nagybányai őstehetség szomorú, elrévedő tekintetében benne foglaltatik a megmásíthatatlan felismerése" - fogalmazott a művészettörténész.
   

Jurecskó László hangsúlyozta, hogy a művel még teljesebb képet lehet alkotni Czóbel sokoldalú, a kvalitást mindig előtérbe helyező művészetéről.
   

A szentendrei MűvészetMalomban május 30-án nyílt meg a Czóbel, egy francia magyar című tárlat. Az augusztus végéig látható kiállításon közel 200 alkotás látható, számos közülük külföldi és magyar köz- és magángyűjteményből származik, így például a párizsi Pompidou Központból vagy neves chicagói magángyűjtőtől.

(MTI)