2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2024.01.25.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Múzeumi innováció Gyulán

2024.01.22.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont - Gyula
A gyulai Almásy-kastély
Cím: 5700, Gyula Kossuth u. 15.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 9-19
2024.01.22.
hír, hírességek, Munkácsy Mihály
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Munkácsy Mihály a Siralomházhoz készített két tanulmányképével bővült a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállítása.
Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban
A Szűrös legény és a Makrapipás férfi tanulmányképe január 16-tól látható a gyulai kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki tárlatában. A két alkotás 1869-ben készült, a festőművész a Siralomház című festményéhez készítette a tanulmányokat. Munkácsy Mihály a művét fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásának következő lépéseként festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő alkotásokat az elmúlt hónapokban restaurálták. A december elején nyílt gyulai kiállításon emiatt eddig fotókon voltak láthatók a képek, amelyek eredetijeit – miután a szakemberek végeztek a restaurálásukkal – a kiállítóhely hétfői szünnapján szállítottak le a fővárosból és helyeztek el a tárlatban.

Munkácsy Mihály Siralomház című festménye az első nagyméretű, sokszereplős, új felfogásban készült életképe, amellyel megváltotta a belépőjegyét az európai rangú és hírű festők világába. Az alkotás hangulata a betyárromantika és a véres gaztettek elkövetéséről szóló híradások végpontjai között ingadozik. Jól megmutatkozik benne Munkácsy kritikai realista szemléletű festészetének lényege: az anekdotázó hangvétel helyett a szókimondó jelleg kerül előtérbe, a művész legfőbb segítője pedig a pszichologizáló szándék. A Siralomház megalkotásában talán segítette egy, a nagynénje, Steiner Jakabné Reök Karolina csabai otthonában, gyermekként átélt rablótámadás élménye.

A Siralomház egyébként teljességgel megváltoztatta Munkácsy életét. Művét még düsseldorfi műtermében állványról értékesítette, majd a következő évben, 1870-ben bemutatva a kor művészeti centrumában, elnyerte a legrangosabb szakmai elismerést, a párizsi Salon aranyérmét.

A hétfőn felkerült két alkotással a reprodukciók és kortársai képei mellett a festőfejedelem 14 eredeti munkája látható már a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállításában. A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat talán a legizgalmasabb a jelenleg látható összeállítások közül az idén 180 éve született Munkácsy Mihályról: eredeti munkái mellett VR-szemüveg és a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott installációk segítik a látogatót káprázatos pályafutásának felidézésében.