2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
2021.10.15.
hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ópusztaszer, Magyarország, 2021. október 14., csütörtök - Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár “Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért” elnevezésű projektje, mely az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretében valósul meg, 2021. október 14-én, 11 órai kezdettel tartotta nyitórendezvényét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, Ópusztaszeren.
A közös kulturális emlékezet megtartó ereje, konferencia
A projekt fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek, és összekötnek bennünket. A projekt folytatása a két intézmény által 2018 és 2020 között megvalósított „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű pályázatnak.

Az együttműködés az alábbi tevékenységeket foglalja magában:
• levéltári dokumentumok széles körű, alapos kutatását,
• a kutatás eredményeit magában foglaló adatbázis kibővítését,
• három könyv kiadását, könyvbemutatók és nyílt napok szervezését
• gyermek- és ifjúsági táborok szervezését,
• vándorkiállítás létrehozását,
• tudományos konferencia szervezését,
• az ártéri gazdálkodás és halászati bemutató kialakítását,
• a fa feldolgozásának és szállításának bemutatását,
• a tiszai hajóácsok munkáját bemutató szabadtéri tárlat felújítását,
• a kiállítási környezet (tó, növényzet) rehabilitációját.

A projekt fő feladata, hogy bemutassa a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kialakításra, illetve felújításra kerül több szabadtéri tárlat, míg a zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás.

A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különböző eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül.

A régi, eddig nem publikált iratok, illetve azok megfelelő interpretálása tudományos hátteret biztosít a régió gazdasági, ipari és társadalmi helyzetének a megértéséhez.

Az együttműködésnek köszönhetően a közös kulturális örökségről az elérhető információk mennyisége jelentős mértékben nő, és a partnerintézmények tevékenységi köre is bővül, színesebbé válik.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.