2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2021.09.29.
hír, múzeumpedagógia, művelődés, szabadidő, oktatás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetésével ismerték el a Magyar Nemzeti Múzeum komplex online múzeumpedagógiai programcsomagját, mellyel a pandémia alatt az online oktatást segítette. A Múzeumpedagógiai Nívódíjakat a szakmai zsűri minden évben olyan új fejlesztésű múzeumpedagógiai kezdeményezéseknek ítéli oda, amelyek más múzeumok számára is könnyen adaptálhatóak. Az elismerés átadására az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón került sor, amely egyben a 2021-es Múzeumok Őszi Fesztiváljának is a nyitóeseménye volt.

A Nemzeti Múzeumnak a pandémia kezdetétől kiemelt célja volt a digitális oktatás miatt nehéz helyzetbe került közoktatás segítése, ezen belül a múzeum gyűjteményére alapozva az online történelemoktatás színesebbé, változatosabbá tétele. Ezért 2020 márciusától a múzeum munkatársai több lépcsőben, folyamatosan építkezve fél év alatt – online látogatókutatások eredményeit figyelembe véve – az egyszerűbb online kvízektől eljutottak a virtuális kiállításokban tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokig. Az online múzeumi órák a ThingLink alkalmazás segítségével játékos, interaktív, könnyen és gyorsan variálható virtuális térben zajlottak. A múzeum honlapján is megtalálható, mindenki számára elérhető, több korosztály igényeit is figyelembe vevő tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmasak arra, hogy a pedagógus a tanórán, vagy a diák otthon önállóan felfedezzen egy-egy történelmi korszakot a múzeum virtuális kiállításai, és az azokhoz rendelt változatos digitális tartalmak segítségével.

A Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai közel egy év alatt 355 élő múzeumpedagógiai foglalkozást és tárlatvezetést tartottak ingyenesen, több mint 16 400 résztvevőnek. A múzeum virtuális látogatói között minden korosztály képviseltette magát, az általános iskolásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Az élő múzeumi órák és tárlatvezetések egy videókonferencia alkalmazáson keresztül, megosztott képernyővel zajlottak. Az általános és középiskolások részvételével zajló foglalkozások minden esetben a kooperatív munkaformára, a gyerekek aktív bevonására épültek, a virtuális kiállítás puszta bemutatásán túl a múzeumpedagógusok versengésre, vázlatírásra, önálló felfedezésre sarkallták a diákokat. Így az órák a történelmi ismeretek újszerű átadásán túl fejleszthették a gyerekek digitális, kommunikációs, állampolgári, kulturális és szociális kompetenciáit is.

A Magyar Nemzeti Múzeum online programcsaládja továbbra is bárki számára elérhető a múzeum honlapján. A múzeum online kínálatában nemcsak a pedagógusok és a diákok találhatnak értékes, tanulást segítő anyagokat, hanem a családok, a felnőttek, a tudományos munka iránt érdeklődők is kedvükre böngészhetnek a több korosztálynak szóló játékos tartalmak között, vagy a múzeum digitalizált gyűjteményeiben és adatbázisaiban.