Eseménynaptár
2025. november
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
2025.11.18. - 2025.11.18.
Budapest
2025.11.16. - 2026.02.22.
Veszprém
2025.11.15. - 2026.03.29.
Budapest
2025.11.14. - 2026.02.28.
Budapest
2025.11.14. - 2025.11.16.
Eger
2025.11.14. - 2025.11.14.
Ópusztaszer
2025.11.14. - 2026.02.28.
Dunaújváros
2025.11.14. - 2026.02.28.
Dunaújváros
2025.11.12. - 2025.11.13.
Veszprém
2025.11.08. - 2025.11.09.
Szombathely
2025.11.08. - 2025.11.08.
Budapest
2025.11.05. - 2025.11.05.
Budapest
2025.08.20. - 2025.08.20.
Ópusztaszer
2025.07.30. - 2025.10.05.
Szeged
2025.07.23. - 2025.09.30.
Sepsiszentgyörgy
2025.07.16. - 2025.09.30.
Budapest
2025.07.16. - 2025.09.30.
Budapest
2025.07.10. - 2025.10.05.
Szeged
2025.07.07. - 2025.08.31.
Szeged
Janus Pannonius Múzeum - Néprajzi Múzeum - Pécs
Horváth népviselet
Cím: 7621, Pécs Rákóczi utca 15.
Telefonszám: (72) 315-629
Nyitva tartás: K-Vas 10-18
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.06.07. - 2012.12.31.
élelmiszeripar, gazdaság, időszaki kiállítás, ipar, kereskedelem- és vendéglátóipar-történet, szeszipar, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Egyéni belépő felnőtteknek
1000 HUF
Egyéni belépő diákoknak
500 HUF
Egyéni belépő nyugdíjasoknak
500 HUF
Egyéni kombinált belépő felnőtteknek
(az összes pécsi kiállításra, 72 órán belül)
9000 HUF
Egyéni kombinált belépő diákoknak
(az összes pécsi kiállításra, 72 órán belül)
4500 HUF
Egyéni kombinált belépő nyugdíjasoknak
(az összes pécsi kiállításra, 72 órán belül)
4500 HUF

A magyar ember azért nem koccint sörrel, mert a Szabadságharc leverése után az osztrákok sörrel koccintva ünnepelték a világosi fegyverletételt és az aradi 13 kivégzését.

 

A sör az emberiség nagy találmányainak egyike, és aligha véletlen, hogy a "folyékony kenyeret" immár 7000 éve szinte minden országban és kultúrában nagy becsben tartják. Számos országban nemzeti ital, amely nélkül a cseheket, a németeket nehezen lehetne elképzelni. Erényeit zengték költők, méltatták írók, hangoztatták neves politikusok. Egyszóval: sör nélkül aligha tudnánk élni!

 

A sört 7000 évvel ezelőtt a sumerok készítették először, és olyan nagy becsben tartották, hogy a sörfőzőket még a katonai szolgálat alól is felmentették. A "folyékony kenyér" elnevezés is tőlük származik, mert a gyömbérrel, fahéjjal és babérlevéllel ízesített italt savanyított kenyér erjesztésével készítették.

 

Gabonafélékből először a babiloniak főztek sört; Hamurabi híres törvénytáblái is megemlítik a sörfőzést: "fojtassanak vízbe mindazok, akik vízzel hígított sört mérnek..." Egyiptomban egy luxori sírfeliratból tudjuk, hogy ekkor már palackokban is árusították az italt, sőt a halottakkal a sírba tettek néhányat a túlvilági szomjoltásra.

 

Európában elsősorban a kelták és a germánok élvezték a búzából és mézből készült édeskés sörlét, amelyet aló-nak hívták. A későbbiekben általában ott vált nemzeti itallá, ahol a bortermelésnek nem voltak hagyományai. Németalföldön és az északi államokban szinte minden falunak saját sörfőzdéje volt, de a sörfőzést igazi művészetté a szerzetesek tették. Akkoriban azonban még hiányzott róla a habkorona, amely csak a XVI. századtól, a komlótermesztés elterjedése után vált az ital jellegzetességévé. Hatására vesztette el a sör fanyaron édeskés ízét, ugyanakkor az új, kesernyés aromájú ital eltarthatóbbá is vált.

 

Amióta a söröket komlóval készítik, nem történt lényegi változás a sörfőzés technológiájában, ma is alapvetően malátából, vízből és komlóból készül az ital. Az 1516-ban kiadott bajor tisztasági törvény szabályozta, hogy a sör csak ezen adalékanyagok felhasználásával készülhet. Korábban ugyanis készítéséhez kemény tojást, marhaepét, bükkhamut, petrezselymet, krétaport, diófalevelet és ánizst is felhasználtak.

 

Napjainkban is a XVI. században kialakult technológia alapján főzik a söröket, s úgy tartják, hogy az árpa a "sör teste", a komló pedig "a sör lelke".

 

Pécsnek régi kötődései vannak a sörfőzéshez, ezáltal a múzeum is olyan sörfogyasztáshoz kötődő fotóval és dokumentummal rendelkezik, amelyet feltétlenül meg szeretnénk mutatni a közönségnek.

 

1848-ban Pécsett már létezett sörfőzde. Kiállításunkkal ennek szeretnénk emléket állítani, amikor bemutatjuk a sör elfogyasztására szolgáló egyedi ivóedényt, a söröskorsót. Ezeken az üvegből, kerámiából, fémből, agyagból készült, különböző űrtartalmú ivóedényeken mesés történetek, mitikus lények szimbolikus kavalkádja, különböző motívumok gazdag tárháza elevenedik meg.