2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2012.03.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Rio de Janeiro-i Escher-kiállítást látták a legtöbben 2011-ben - derült ki a The Art Newspaper éves összesítéséből. A volt banképületből kialakított brazil kiállítóhely három tárlatával is bekerült a top 10-be, de New York, Washington, Párizs, Tokió és London is szép látogatottságot ért el tavalyi kiállításaival.

A legnépszerűbb kiállítások átlagban 7-8 ezer vendéget fogadtak naponta.

A nemzetközi statisztika 400 intézmény 1500 kiállításának látogatottsági adataiból állt össze, az összesítésbe a múzeumok ingyenes és fizetős programjai egyaránt bekerültek. A világ neves kiállítóhelyeitől begyűjtött adatokból kiderült, hogy a vezető intézmények többsége pozitív évet zárt, a legnépszerűbb kiállítások átlagban 7-8 ezer vendéget fogadtak naponta.

A listát vezető riói múzeum még ezt a számot is túlszárnyalta, az M. C. Escher mágikus világa címmel megrendezett, a holland grafikus leghíresebb műveiből nyílt exkluzív kiállításra ugyanis naponta 9700 ember volt kíváncsi. A Centro Cultural Banco do Brasil (CCBB) ezzel olyan nagyszabású tárlatokat utasított maga mögé, mint a japán kalligráfus, Kükai életműkiállítása vagy az elhunyt divattervező, Alexander McQueen ruhakölteményeiből készült bemutató. Előbbire naponta 9100 vendég érkezett a tokiói Nemzeti Múzeumba, míg utóbbit napi átlagban 8 ezren nézték meg a New York-i Metropolitan Múzeumban.

A 2011-es év érdekes adatokkal és új tendenciákkal szolgált.

A válság ellenére a múzeumok többsége növekvő adatokkal büszkélkedhet, sőt, egyértelműen nőtt a közönség kortárs művészetre való igénye is. Bár a "húzónevek" még mindig az impresszionisták és a klasszikus mesterek, nagy meglepetésre Anish Kapoor kortárs show-ja, a Leviathan közel akkora látogatottsággal futott a párizsi Grand Palais-ben, mint az ugyanitt megrendezett Monet-kiállítás.

Utóbbi tárlatra naponta átlagosan 7600, míg a kortárs kiállításra 6960 látogató érkezett. A tavalyi év legnépszerűbb kortárs művésze egyébként a kínai Ai Weiwei volt, a londoni Tate Modernben kiállított installációját összesen 1,2 millióan látták.

A Metropolitan, a Louvre, a British Múzeum és a Prado is sikeres évet zárt.

New Yorkban a Metropolitan Múzeum rekordot döntött, látogatottsága ugyanis 2011-ben átlépte a 6 milliós határt, a MoMa ellenben összességében 300 ezerrel kevesebb látogatót vonzott, mint az előző évben. A Los Angeles-i LACMA viszont felszálló ágban van, kiállításait évről-évre többen látogatják, a múzeum tavaly 1,2 millió vendéget fogadott.

A párizsi múzeumok látogatottsága 2011-ben 3%-kal nőtt az elmúlt évhez képest, a legtöbb - 8,9 millió vendéggel - ezúttal is a Louvre büszkélkedhet. A múzeum több szempontból is pozitív mérleggel zárt, hiszen kiállításait 400 ezerrel több vendég látogatta, mint 2010-ben. A Pompidou központ, 3,6 millió látogatóval, országos szinten a második helyen végzett.


Az angol múzeumok közül - öt millió feletti látogatóval - a British Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Tate Modern is bekerült a leglátogatottabb múzeumok nemzetközi listájába. A madridi Prado látogatottsága 2007 óta emelkedik, mely jórészt annak köszönhető, hogy a múzeum a hét összes napján nyitva tart. A spanyol közgyűjtemény tavaly is jó évet zárt: 2,9 millió vendégével a nemzetközi összesítés 11. helyén végzett. A Prado legnépszerűbb kiállítása 2011-ben a Rubens és Renoir című tárlat volt, amely átlagosan napi 4200 vendéget vonzott be a múzeumba.

Kovács Adrienn