2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2011.06.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Iparművészeti Múzeum lanternatornyát az Angyal István parkban helyezné el a Ferencvárosi Önkormányzat, amely azt reméli, hogy a múzeum és a metrómegálló közötti terület így kedvelt találkozási hellyé, a lanterna pedig turisztikai látványossággá válhat. A lanterna hétvégén leemelt felső részét a Múzeumok Éjszakáján már közelről is megnézheti a közönség.
© MTI <br>Fotó: Balaton József

A Ferencvárosi Önkormányzat terve szerint a toronynak helyet adó Angyal István parkot a főváros egyik meghatározó találkozási pontjává tennék - idézi a IX. kerületi polgármesteri hivatal közleménye Formanek Gyulát, aki szerdán ismertette a lanternával kapcsolatos terveket a sajtóval.

Közel két és fél emeletnyi magas műemlék

Az alpolgármester szerint a forgalmas csomópontban, a Corvin bevásárlóközponthoz és az Iparművészeti Múzeumhoz közel a két és fél emeletnyi magas műemlék új turisztikai látványosság lehet. A tervről azonban a kerületnek egyeztetnie kell a Fővárosi Önkormányzattal, hiszen a park fővárosi tulajdonban van.

Az Iparművészeti Múzeum kupoláját lezáró, 11,5 méter magas lanterna mára életveszélyes állapotba került: vasszerkezete jelentősen károsodott, a mintegy 30 tonnás épületrész megdőlt az Üllői út irányába, ezért kell a helyéről leemelni. A torony helyére ideiglenesen záróborítás kerül, és mivel az ipartörténeti emléket - statikai okokból - már tudják visszahelyezni, a tervek szerint az eredetivel azonos másolattal pótolják. Az eredeti restaurálás után kerülhetne a parkba.

Hétvégén a szeles idő miatt várhatóan eltolódik a fent maradt elem leemelése.

A torony leemelését az elmúlt hétvégén akarták elvégezni, az erős szél miatt azonban végül csak a felső részét tudták eltávolítani. Mint azt Koren Zsolt, a múzeum sajtófőnöke szerdán elmondta: mivel a mostani hétvégére is erős széllökéseket jósol a meteorológia, a fent maradt, mintegy 20 tonnás elemet a jövő hét közepén próbálnák meg leemelni, amennyiben a Fővárosi Önkormányzat engedélyezi a munkálatokhoz szükséges útlezárást.

A lanterna leemelt részét azonban már pénteken, a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik közelről az érdeklődők az Iparművészeti Múzeum hátsó udvarán - tette hozzá a sajtófőnök.

Elárverezik a cserepeket.

Elárulta, hogy az Iparművészeti tetejéről származó kerámiadíszekből, cserepekből rendezett múlt heti árverés rendkívüli sikerén felbuzdulva a múzeumok éjszakáján 139 eredeti, 1895-ben készült, pecséttel ellátott Zsolnay-tetőcserepet kínálnak az idén 139 éves múzeum boltjában. A cserepeket egyenként 9999 forintért vehetik majd meg az érdeklődők, annyiért, amennyiért a legolcsóbb hasonló tetőcserép az árverésen elkelt.

Hozzátette, hogy az aukciót kísérő hatalmas érdeklődés miatt arra számítanak, hogy a tetőcserepek már akár a pénteki rendezvény első félórájában is elkelhetnek. Felidézte, hogy az árverési anyag kikiáltási ára összesen 600 ezer forint volt, ám ennek végül több mint háromszorosa, 1 millió 850 ezer forint folyt be a múzeum új állandó kiállításának javára. Volt olyan épületkerámia, amely a kikiáltási ár nyolcszorosáért ment el - hangsúlyozta Koren Zsolt, megjegyezve, hogy a rengeteg érdeklődő miatt sokan voltak kénytelenek üres kézzel hazatérni.


(MTI)