2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2011.03.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A nagyközönség számára is megnyílt a 66 ezer kiállítási tárgyat tartalmazó Soumaya múzeum, amelyet a világ leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim mexikói médiamágnás létesített.


Ingyenesen látogatható.

A Forbes folyóirat márciusi becslése szerint a 74 milliárd dolláros (14 ezer milliárd forint) vagyonnal rendelkező üzletember sajtóértekezletet tartott abból az alkalomból, hogy a március 1-jén felavatott intézmény keddtől immár a nagyközönség által is látogatható, méghozzá az alapító szándékának megfelelően, azaz ingyenesen. Mint hétfőn kifejtette, a múzeum létesítésével lehetővé akarta tenni, hogy "azok a mexikóiak is saját szemükkel láthassák a világ legnagyobb művészeinek alkotásait, akik nem jutnak el külföldre."

Rubens, El Greco, Lautrec, Picasso, Diego Rivera ... és még sorolhatnánk...

A múzeumban többek között olyan festők művei láthatók, mint Brueghel, Rubens, Tintoretto, Murillo, El Greco, Tiziano, Monet, Van Gogh, Degas, Toulouse-Lautrec, Matisse, Picasso, Miró és Salvador Dali. Franciaország határain kívül itt található Rodin szobrainak legjelentősebb gyűjteménye, benne A gondolkodó egyik változatával, amely a bejáratnál fogadja a látogatókat. A legnevesebb mexikói művészek gyűjteményében Diego Rivera és Clemente Orozco monumentális alkotásai is szerepelnek.

Múzeum - 6000 négyzetméteren

A hatalmas anyagot a Mexikóváros nyugati részében épült aszimmetrikus, körkörös épület fogadja magába, amelyet 16 ezer fényvisszaverő, hatszögalakú tükör borít. A hatszintes, 6000 négyzetméteres múzeum Slim 1999-ben elhunyt feleségének nevét viseli, tervezője Fernando Romero mexikói építész, a pénzmágnás egyik lányának férje. Soumaya Domit, emlékezett vissza Carlos Slim, a nászútjuktól kezdve szorgalmazta a műkincsek gyűjtését, ezért is nevezte el róla a létesítményt.

Nemcsak képzőművészet...

A múzeum kincsei között a spanyol hódítás előtti korszakból való régészeti tárgyak, a mexikói pénzverde számos értékes fémpénze, továbbá történelmi dokumentumok is vannak, így a Mexikót meghódító Hernán Cortez és az Újvilágot felfedező Kolumbusz Kristóf különböző iratai is. A múzeum külön textília-, fotó-, numizmatikai- és éremgyűjteménnyel is büszkélkedhet. Különös érdeklődésre tarthat számot a 18-19. századi arany- és ezüstpénzek kollekciója, amelyben szerepelnek a Habsburg-főhercegből mexikói uralkodóvá vált balsorsú - a polgárháborúban győztes köztársaságiak által halálra ítélt és kivégzett - I. Miksa császársága (1864-1867) idején vert érmék is.


(MTI/AFP/EFE)