2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Ráth György-villa - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1068, Budapest Városligeti fasor 12.
Telefonszám: (1) 416-9601
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
A program már nem tekinthető meg.
2018.09.14. - 2019.12.31.
gyermek- és ifjúsági program, múzeumpedagógiai foglalkozás, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
2000 HUF
Belépő diákoknak
1000 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
1000 HUF
Belépő családoknak
4000 HUF
Sétajegy
1200 HUF
Videó
1000 HUF
Esküvői fotózás
(Előre egyeztett időpontban vehető igénybe)
15000 HUF
Múzeumpedagógiai kapcsolattartó
Guzsik Bernadett
(20) 358-8778
Az intézmény felszereltsége
Szakemberek:
muzeológus
Eszközök:
  • egyéb segedeszközök: Festék, ceruza, ragasztó, filctoll, karton, papírok, zsírkréta stb.
Kényelmi felszereltség:
hordozható székek, orvosi rendelő a közelben, ruhatár, ülőpárnák
Közlekedés:
akadálymentes épület
Az óvodás és iskolás csoportok számára meghirdetett foglakozások tematikus jellegűek, a kiállítótérben, illetve a múzeumpedagógiai műhelyben zajlanak.

Óvodásoknak és kisiskolásoknak

Aki nem hiszi, járjon utána! Mese a Bóbiskolónál: Vót eccő egy királ…

Vót eccő egy királ… olvasható egy szecessziós magyar asztalkán, de hogy mi történt e királlyal, csak az tudhatja meg, aki ellátogat a Ráth-villába. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott foglalkozásunkon annak eredünk a nyomába, hogy mi mindent rejthet egy mesebeli bútor, segíthet-e egy villanylámpán megjelenő táncos tündér, egy varázslatos virág vagy az ég madarai a bajba jutott királyon. Közben a legkisebbek is megismerik a szecesszió képi, formai és anyagbeli gazdagságát, sokszínűségét.

Száll a madár ágról ágra – Környezetismeretes mese fákról, madarakról és más állatokról

A Fenyőlegenda című papírszínházas mese segítségével a legkisebbek a különböző fafajtákkal és azokkal az állatokkal ismerkednek meg, amelyek a hideg elől a Ráth-villa kincsein, a szecessziós kerámia, üveg és ötvöstárgyain bújtak meg. Az alkalom során a fából készült, gyümölcsökkel és virágokkal gazdagon díszített bútorokat is megfigyeljük.

Általános iskolásoknak

Ki?Állítás – formabontó nyelvtanóra a Ráth-villában
Óhajok, sóhajok, kérdések és kérések – a Ráth-villában egy nyelvtanóra is lehet érdekes, izgalmas és életszerű! A századfordulós villában, eredeti életterekben, csodálatos tárgyakkal körülvéve fedezheted fel a szófajok és a mondatfajták világát, ráadásként a korabeli élettel és a szecesszió stílus jellemzőivel is megismerkedhetsz.
Kalandos küldetés az írás, szövegértés és a matematika világában
A kalandos művészeti küldetés a szavak és a számok birodalmába vezet. Oldd meg a játékos nyelvi feladatokat, és mentsd meg minden idők legértékesebb kincsét! Ha nem sikerül, a kincs örökre elvész! A játék során te döntöd el, merre indulsz, hogyan oldod meg a rejtélyeket.

Stílusos időutazás a századfordulón

Az időutazós kaland során három főhősünket egy ismeretlen világ ragadja magával. A magának való kamaszoknak nincs más választásuk, össze kell fogniuk, ha vissza akarnak kerülni a jelenbe. Mindeközben megismerkednek a szecesszióval egy képzeletbeli bécsi zenész, egy angol építész és egy elvarázsolt francia költőnő alakján keresztül. Hogy miként alakul a történet, csak rajtatok múlik!

Illemtanóra egy századfordulós villában

Milyen lehetett egy vendégség száz évvel ezelőtt? Miként illett viselkedni akkoriban és most? Milyen volt vendéglátónk otthona, hogyan zajlott egy ebéd, és milyen tárgyakkal vették körül magukat az akkori emberek? Időutazó illemtanóránkon megtudhatod!

Középiskolásoknak

"Boldog békeidők" - Társadalom, életmód és kultúra a századforduló Budapestjén, rendhagyó történelem óra
Időpont: 1903. Helyszín: Ráth György villája, Budapest. Ráth úr és felesége igen fontos vacsoravendégeket, a korszak vezető politikusait, művészeit és közéleti személyiségeit várják új otthonukba. De vajon hogyan és miért ülhetnek ők egy asztalhoz? Miről folyhat a szó, és mi az, amiről biztosan nem beszélgethetnek? Milyen lehetett egy estély a villában? Miközben mindezen kérdésekre fény derül, az 1900 körül élt magyar történelem jellegzetes és híres alakjaival is megismerkedünk.

GyűjtőbaRáth

Jártál már híres műgyűjtőnél? Vajon hogyan kell licitálni és milyen szabályok, rejtett titkok mentén zajlik egy aukció? A játék során nem csak különböző személyek nézőpontjából kutathatod fel a híres Zsolnay kerámiákat, Tiffany csillogó üvegeit vagy Bugatti ma is trendi bútorait, hanem aktív résztvevőjévé válhatsz egy élő aukciónak, és felfedezheted a műgyűjtők izgalmas világát!

További foglalkozások

„Ami igazán lényeges, a szemnek láthatatlan…” - Vakoknak és gyengén látóknak szóló program
Érezzük meg közösen a századforduló világát! Hangok, ízek, illatok, finom és durva anyagok, tapintható régmúlt tárgyak segítenek megtalálni azt, hogy mi volt igazán lényeges 100 évvel ezelőtt. Bő egy órában bejárjuk a Ráth György-villa szobáit, végigsimítva a kandallókat, ajtókat, színes ablakokat és a gyönyörű faragott lépcsőkorlátot. A foglalkozás végén felpróbáljuk a századforduló jellegzetes viseleteit és egy kis asztalkánál felfedezzük az apró kiegészítőket.
Ingyenes program.