Eseménynaptár
2020. augusztus
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
2020.08.15. - 2020.08.15.
Gyula
2020.08.15. - 2020.08.15.
Veszprém
2020.08.15. - 2020.08.15.
Gyula
2020.08.15. - 2020.08.15.
Kecskemét
2020.08.14. - 2020.08.14.
Gyula
2020.08.14. - 2020.08.14.
Kápolnásnyék
2020.08.14. - 2020.08.14.
Budapest
2020.08.13. - 2020.08.16.
Fülek
2020.08.12. - 2020.08.12.
Budapest
2020.08.12. - 2020.09.12.
Sepsiszentgyörgy
2020.08.11. - 2020.08.11.
Tatabánya
2020.08.04. - 2020.10.25.
Budapest
2020.07.31. - 2020.10.18.
Budapest
2020.07.29. - 2020.10.25.
Budapest
2020.07.24. - 2020.10.30.
Baja - Szentistván
2020.07.24. - 2020.10.31.
Székesfehérvár
2020.07.19. - 2020.08.19.
Debrecen
2020.07.17. - 2020.09.04.
Dunaújváros
2020.07.17. - 2020.08.17.
Kápolnásnyék
2020.07.16. - 2020.08.16.
Hatvan
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
A program már nem tekinthető meg.
2019.05.08. 18:00
beszélgetés, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jegyárak:
Egyéni programjegy
500 HUF
/ fő
Vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül? Esetleg egy adventi vásár, ahol nem gőzölög a forralt bor és a kürtős kalács? El lehetne képzelni egy falusi családi ebédet egy nagy fazék húsleves/főtt hús vagy egy vízparti nyári estét szalonnasütés nélkül?

Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket. Bár bizonyos étkek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak. Ilyen pl. a francia „escargot” (=csiga), a szicíliai „milza” (=marhalép), a török „kokorec” (=báránybelsőség) vagy a kínai száznapos tojás… még nem is említve a délkelet-ázsiai rovarevés szokását. Ugyanakkor hazánknak is megvannak azok az ételei, amiket nehéz lenne bármely turistának eladni. Belegondoltunk már, hogy mi is valójában a pacal, vagy miből készül egy jó (véres)hurka? Netán egy kakashere-pörkölt? Na ugye…

Zsana és Ábel a vagyunk, nyolc éve ismerjük egymást és tavaly szeptember óta vagyunk házasok. Két szenvedélyünk van: az evés és az utazás. Első együtt töltött éveinkben együtt jártuk be Európát, majd hagytuk el a kontinenst egy izraeli, guatemalai majd borneói csatangolásra. Végül aztán 2016-ban, harmincas éveink elején útnak indultunk, hogy mindkettőnk nagy álmát megvalósítva hat hónap alatt hátizsákkal körbeutazzuk a nagyvilágot… és persze megkóstoljunk mindent, amit lehet.

Kalandozásaink ezután sem értek véget, azóta is lelkes utazók vagyunk: összesen harminckét országban jártunk közösen, négy kontinensen és ugyanennyi nemzet konyhájába e(jt)hettünk betekintést. Mivel az utazás mellett a főzés a legnagyobb hobbink, igyekeztünk itthon reprodukálni a legfinomabb ételeket, amikkel találkoztunk. Szenvedtünk az eszközök és alapanyagok beszerzésével, a receptek megtalálásával – de ma már szinte mindennap iszunk vietnami „ca phé”-t, rutinból főzünk maláj „laksa”-t vagy „satay”-t és sikerült a világ legfinomabb pad thai receptjét is megtanulnunk.
Tartson velünk az előadásunkon, ha szeretné megtudni, hogy:

• Miért undorodunk néha más nemzetek ételeitől?
• Milyen furcsa vagy bizarr ételek vannak a nagyvilágban?
• Hogyan válasszunk éttermet utazáskor?
• Mit (t)együnk, hogy elkerüljük a hasmenést/gyomorfájást?
• Mi az egyes ázsiai népek „húslevese” – és ezek miben különböznek?
• Mik a legfinomabb ételek a Föld körül (amiket mi ettünk?)
• Hol és hogyan szerezzünk be itthon egzotikus alapanyagokat?
• Melyek itthon a kedvenc éttermeink, ahol visszaköszönnek az utazás ízei?”