2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Harruckern János közoktatási Intézmény Szabadkígyósi Tagintézmény - Szabadkígyósi Kastély - Szabadkígyós
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézet
Cím: 5712, Szabadkígyós Szabadkígyósi Kastély
Telefonszám: (70) 334-1626, (20) 770-0024
Nyitva tartás: V.1-X.25.: Szo 10-15, V 10-14
Előzetes bejelentkezés esetén csoportoknak más időpontban is
Wenckheim Krisztina és férje, Wenckheim Frigyes maradandó érdeme a csodálatos szabadkígyósi kastély építtetése. A hatalmas épületet 1875 és 1879 között épült, Ybl Miklós tervei alapján.

A park kialakítását az építkezéssel egy időben kezdték. Az eredeti park területe 44 kat. hold volt, melynek jelentős részét erdő borította. A jelenleg is látható tölgyek és platánok részben már az építkezés idejében is kifejlett, szép példányok lehettek.

A kastély eklektikus, neoreneszánsz stílusú. Erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú, kéttömegű épület. A főépületet nyitott folyosó kapcsolja a melléképülethez.

A főépület keleti szárnyán találhatjuk a kápolnát. Mellette üvegház állott, melynek ma már csak alapjait láthatjuk. A földszint termeiben márvány kandallók díszlenek, melyekben tűz sohasem égett. A kandallók alapanyaga Frigyes gróf erdélyi (Menyháza) bányájából került ide. A kastély központi tere kétszintes, az emeleten bábos fakorláttal szegélyezett folyosó vezeti a látogatót. A torony kb. 40 méter magas, kilátó terasszal körbefogva.

A kastély nagy földszinti helyiségei: a mennyezetig faborítású ebédlő és könyvtár, a kis és nagyszalon, a kerek torony alsó szintjén pedig a dohányzó. Az emeleten lakosztályok, vendégszobák sorakoztak. A melléképületben volt a konyha, az emeleten a vasaló és cselédszobák.

Hintóval a jelenlegi bejárati úton hajtottak be egészen a folyosó alá. Itt kiszállva a lépcsőházba értek, míg a kocsi egyenesen továbbhajtva beállhatott az istállóba. Az istálló és a kocsiszín - két, egymással szemben álló épület - ma is látható, csak közé egy modern zárt folyosó épült.

A kastélyban 1945 óta iskola működik.