2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.07.06.
Szépművészeti Múzeum

Esztergom - térben és időben is madártávlatból

2020.07.06.
Jósa András Múzeum

Mutasd a cipőd és megmondom ki vagy!

2020.07.06.
Déri Múzeum

Jézus vagy Barabás?

2020.07.06.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Könyvbéli virágok

2020.07.05.
Debreceni Művelődési Központ

Flashmobbal emlékeztek meg Trianon 100. évfordulójára

Óbudai Múzeum - Budapest
Óbudai Múzeum, Budapest
Cím: 1033, Budapest Fő tér 1.
Telefonszám: (1) 250-1020
Nyitva tartás: K-V 10-18
Bán-Lazetzky: egy óbudai művészcsalád 2.
Egy fiatal művész pályakezdése a gyárban: Lazetkzy Rezső
"Vajon mit tehetett, milyen munka után nézhetett 1921-ben egy, az Iparművészeti Főiskola (a kérdéses időben: Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola) díszítőfestő szakán frissen végzett iparművész?! A művészélet sosem volt biztos és jól jövedelmező pálya, kiváltképp, ha ez a fiatal a színházi díszletek, kulisszák festésére, és a díszítőszakmák dekórumalkotására specializálódott. Elmehetett példának okán szerény keresetért díszleteket festeni, esetleg rangján és művészetén alul címerfestést, esetleg stílfestést vállalni, (amelyet azonban a szakmát tanuló címerfestők tökéletesen el tudtak látni), vagy vállalhatott munkát, mint alkalmazott iparművész egy gyár akkor - úgy mondhatták - ""kreatív"" részlegében. r> Így tett Lazetzky Rezső Óbudán született, élet, dolgozott és alkotott iparművész is, aki az I. világháború után biztos megélhetés után nézett. Bár komoly művészi ambíciókat dédelgetett magában, látva a nehéz gazdasági helyzetet, úgy vélte egy gyár mintarajzoló műhelyében meg tudja teremteni önmaga számára azt az egzisztenciát, amelynek segítségével szabadon és kedvére alkothat, festhet. 1921. szeptemberében kezdte el munkáját a Szentendrei úton található óbudai Textilfestőgyárban, mint mintarajzoló. Eleinte bizalmatlanság és hitetlenkedés fogadta a fiatal, lelkes művészt, hiszen iparművészeti szintű textilmintarajzolást csak a francia mesterek tudtak, és egyébként is, ilyen tevékenység csak a Goldberger gyárban folyt, állították a gyár vezetői. Az ambiciózus fiatalember nyilván mosolyoghatott ezen, hiszen tökéletes rajzi és festői tudás birtokában jól tudta, hogy ő is képes olyan mintarajzok megalkotására, mint, amilyeneket a ""Goliban"" csinálnak a külföldiek. Lazetzky sikeres pályát futott be: előbb ún. technikai rajzolóból, illetve vésnökből műhelyvezető (1927), később osztályvezető lett (1946), míg végül a Festőgyár bérjegyzékei ""első számú iparművészként"" tartották őt számon.

Lazetzky Rezső alkalmazott művészeti pályaképe töretlennek mondható és figyelemreméltó: pályakezdőként itt kezdte munkáját és innen is ment nyugdíjba az 1960-as évek végén. Gyári tervezői munkája mellett végig szenvedélyének hódolt: jegyzett, nívós és minden jelentős akvarell biennálén és Szalon kiállításon megjelenő akvarell festőművészként vált ismertté különleges, metafizikus és lírai tájképeivel.

Az itt látható két akvarell virágtanulmány azon sorozatok egyike, amelyeket analitikusan, részletgazdagon, feltehetően előtanulmányként a textilmintákhoz festett meg Lazetzky Rezső. "