Eseménynaptár
2024. május
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
2024.05.08. - 2024.05.08.
Budapest
2024.05.04. - 2024.05.04.
Kápolnásnyék
2024.05.04. - 2024.05.04.
Szombathely
2024.05.04. - 2024.05.04.
Eger
2024.05.04. - 2024.05.04.
Szombathely
2024.05.03. - 2024.05.03.
Zalaegerszeg
2024.05.01. - 2024.05.01.
Pécs
2024.04.28. - 2024.04.28.
Dunaszentbenedek
2024.04.28. - 2024.04.28.
Cigánd
2024.04.27. - 2024.06.24.
Budapest
2024.04.27. - 2024.06.27.
Szombathely
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.01.
Budapest
2024.04.26. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szombathely
2024.04.25. - 2024.05.19.
Szentendre
2024.04.25. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.25. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya - Pécs
Horváth népviselet
Cím: 7621, Pécs Rákóczi utca 15.
Telefonszám: (72) 315-629
Nyitva tartás: K-Szo 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.06.07. - 2012.12.31.
élelmiszeripar, gazdaság, időszaki kiállítás, ipar, kereskedelem- és vendéglátóipar-történet, szeszipar, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
350 HUF
Belépő diákoknak
180 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
130 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
180 HUF
Tárlatvezetés magyar nyelven
3000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
5000 HUF

A magyar ember azért nem koccint sörrel, mert a Szabadságharc leverése után az osztrákok sörrel koccintva ünnepelték a világosi fegyverletételt és az aradi 13 kivégzését.

 

A sör az emberiség nagy találmányainak egyike, és aligha véletlen, hogy a "folyékony kenyeret" immár 7000 éve szinte minden országban és kultúrában nagy becsben tartják. Számos országban nemzeti ital, amely nélkül a cseheket, a németeket nehezen lehetne elképzelni. Erényeit zengték költők, méltatták írók, hangoztatták neves politikusok. Egyszóval: sör nélkül aligha tudnánk élni!

 

A sört 7000 évvel ezelőtt a sumerok készítették először, és olyan nagy becsben tartották, hogy a sörfőzőket még a katonai szolgálat alól is felmentették. A "folyékony kenyér" elnevezés is tőlük származik, mert a gyömbérrel, fahéjjal és babérlevéllel ízesített italt savanyított kenyér erjesztésével készítették.

 

Gabonafélékből először a babiloniak főztek sört; Hamurabi híres törvénytáblái is megemlítik a sörfőzést: "fojtassanak vízbe mindazok, akik vízzel hígított sört mérnek..." Egyiptomban egy luxori sírfeliratból tudjuk, hogy ekkor már palackokban is árusították az italt, sőt a halottakkal a sírba tettek néhányat a túlvilági szomjoltásra.

 

Európában elsősorban a kelták és a germánok élvezték a búzából és mézből készült édeskés sörlét, amelyet aló-nak hívták. A későbbiekben általában ott vált nemzeti itallá, ahol a bortermelésnek nem voltak hagyományai. Németalföldön és az északi államokban szinte minden falunak saját sörfőzdéje volt, de a sörfőzést igazi művészetté a szerzetesek tették. Akkoriban azonban még hiányzott róla a habkorona, amely csak a XVI. századtól, a komlótermesztés elterjedése után vált az ital jellegzetességévé. Hatására vesztette el a sör fanyaron édeskés ízét, ugyanakkor az új, kesernyés aromájú ital eltarthatóbbá is vált.

 

Amióta a söröket komlóval készítik, nem történt lényegi változás a sörfőzés technológiájában, ma is alapvetően malátából, vízből és komlóból készül az ital. Az 1516-ban kiadott bajor tisztasági törvény szabályozta, hogy a sör csak ezen adalékanyagok felhasználásával készülhet. Korábban ugyanis készítéséhez kemény tojást, marhaepét, bükkhamut, petrezselymet, krétaport, diófalevelet és ánizst is felhasználtak.

 

Napjainkban is a XVI. században kialakult technológia alapján főzik a söröket, s úgy tartják, hogy az árpa a "sör teste", a komló pedig "a sör lelke".

 

Pécsnek régi kötődései vannak a sörfőzéshez, ezáltal a múzeum is olyan sörfogyasztáshoz kötődő fotóval és dokumentummal rendelkezik, amelyet feltétlenül meg szeretnénk mutatni a közönségnek.

 

1848-ban Pécsett már létezett sörfőzde. Kiállításunkkal ennek szeretnénk emléket állítani, amikor bemutatjuk a sör elfogyasztására szolgáló egyedi ivóedényt, a söröskorsót. Ezeken az üvegből, kerámiából, fémből, agyagból készült, különböző űrtartalmú ivóedényeken mesés történetek, mitikus lények szimbolikus kavalkádja, különböző motívumok gazdag tárháza elevenedik meg.