2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Csonka-torony Alapítvány - Helytörténeti Kiállítás - Soltszentimre
Részlet a helytörténeti kiállításból
Cím: 6223, Soltszentimre Hunyadi u. 17.
Telefonszám: (78) 445-253
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján bármikor
állandó kiállítás, helytörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A mai Soltszentimrét 1408-ban említik az oklevelek "Zentemreh", 1529-ben pedig "Zenthymre" néven. 1562-ben lett Szentimre, majd Pusztaszentimre (1918). Mai nevét 1922-ben nyerte.

A név előtagja a honfoglaló Árpád fejedelem legifjabb fia (Szent István király dédapja) Zoltán (Zoléta, Solt) nevének egyik alakváltozatából ered. Utótagja pedig államalapító királyunk fiának, az ugyancsak szentté avatott Imre hercegnek a nevéből származik. Ő volt a falu templomának védőszentje is. A legenda szerint a mai község közelében található, a mára már csak romos állapotban fennmaradt középkori eredetű templomot is neki építtette apja, István király.

Bár a település pontos keletkezési ideje nem ismert, igen valószínű, hogy már az első, 1408-as említését megelőzően is lakott terület lehetett.

Az államalapítást megelőzően a mai Soltszentimre és tágabb környéke (a későbbi un. Solt-szék) az említett Zoltán (Zolta, Solt) vezér szállásbirtoka lehetett.

Az államalapítást követően az ún. Solt-szék - amely a Duna bal partján a mai Soroksártól egészen Bajáig terjedt - a XIV. sz. elején vált külön Fejér vármegyétől és a magyarországi török uralom kezdetéig (1541) volt saját "tisztviselői karral" rendelkező igazgatási egység. Ezt követően a terület a török által felállított új közigazgatási egység, a budai vilajet része lett.

1659-ben említik először Pest-Pilis-Solt vármegyét. 1876-tól ehhez a területhez tartozik a Kiskunság is. Ekkortól a vármegye elnevezése Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye lesz. E vármegye Kiskőrösi járásához tartozik Pusztaszentimre - 1919-től önálló községként, azt megelőzően pedig a szintén a kiskőrösi járásban fekvő Akasztó község területeként. Az önálló Pusztaszentimre község első anyakönyvét 1919. május 28-án: a "Magyar Tanácsköztársaság Pestvármegye Direktóriuma" feliratú bélyegzővel hitelesítették.

Pusztaszentimre a Soltszentimre nevet 1922-ben kapta.

A kiskőrösi járást az 1950. január 1-én létrehozott Bács - Kiskun Megyéhez csatolják, amelynek ma is része a település.

Schantl István és Schantlné Farkas Julianna