Eseménynaptár
2019. december
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
2019.12.05. - 2020.01.26.
Hódmezővásárhely
2019.12.04. - 2019.12.04.
Kápolnásnyék
2019.11.27. - 2019.11.27.
Baja - Szentistván
2019.11.27. - 2019.11.27.
Budapest
2019.11.27. - 2020.01.15.
Budapest
2019.11.26. - 2019.11.27.
Budapest
2019.11.19. - 2020.01.15.
Hódmezővásárhely
2019.11.08. - 2020.04.05.
Budapest
2019.11.08. - 2019.12.20.
Székesfehérvár
2019.11.05. - 2019.12.07.
Budapest
2019.10.16. - 2019.11.18.
Budapest
2019.10.12. - 2020.02.12.
Veszprém
2019.10.05. - 2019.11.30.
Hódmezővásárhely
2019.09.28. - 2020.01.15.
Győr
2019.09.27. - 2020.02.02.
Budapest
2019.09.17. - 2019.12.10.
Székesfehérvár
2018.09.14. - 2019.12.31.
Budapest
2012.03.01. - 2012.03.31.
Vác
2012.02.01. - 2012.02.29.
Miskolc
2012.01.22. - 1970.01.01.
Budapest
Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum - Szeged
Logó
Cím: 6721, Szeged Felső Tisza-part 10.
Telefonszám: (20) 980-8000
Nyitva tartás: K-Szo 15-18
A múzeum ünnepnapokon, valamint a karácsonyt megelőző vasárnaptól az új év első hétfőjéig zárva tart.
állandó kiállítás, élelmiszeripar, gazdaság, hungarikumok, húsipar, ipar, Pick szalámi
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
980 HUF
Belépő diákoknak
740 HUF
Belépő gyermekeknek
740 HUF
Belépő pedagógusoknak
740 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
740 HUF
A kiállítás mintegy kettőszáz négyzetméteren kívánja bemutatni a több, mint 130 éves évfordulóját ünneplő nagyvállalat múltját.

Elsőként a Pick család neves gyáralapító, gyárépítő tagjairól emlékezünk meg, majd megismerhetjük a világhírű téliszalámikészítés különleges helyzetét, mely a XIX. század második felére alakult ki. A sertésvágás önálló szakmák sokaságát hívta életre: így különültek el egymástól a szúrómesterek, a béltisztítók, de ennek a folyamatnak eredménye a szalámikészítés önállósulása is.

A tablók fotókkal illusztrálják a kor húsiparának helyzetét: láthatunk egy tőkelegényt 1883-ból, Nógrádi István Húscsarnokát a XIX. század végéről, valamint az 1892-ben felépült Szegedi Közvágóhídat. Ezeken a tablókon kaptak helyet az 1876. és az 1899. évi szegedi országos kiállítások képei és megmaradt katalógusai.

A tárlat további tablóin az egyre jobban működő vállalkozás nemzetközi viszonyok között is figyelemre méltó eredményeit mutatja be. A telephelyek változásai is a vállalkozás növekedésének, sikerességének velejárói. Hiteles levéltári dokumentumok montázsából rajzolódik ki az érdeklődő látogató előtt a Pick térhódítása. A hazai versenyben megerősödő vállalat 1927-ben Tesszalonikiben, majd 1935-ben Brüsszelben megkapta - a nemzetközi színtéren is egyre inkább kedvelt termékéért - az aranyérmet és a nagydíjat.

A téliszalámi készítésének alapjában véve máig megmaradt technológiai folyamata enteriőrök sorával válik életszerűvé a látogató számára. Munkafolyamatok rekonstruált bemutatása teszi képszerűvé a legszigorúbb minőségi követelményeknek is megfelelő világhírű téliszalámi gyártási folyamatát. Így alkothat képet a látogató a szalámigyártás egyes fázisairól az 1920-as évektől az 1960-as évek elejéig: a csontozásról, a pasztakészítésről, a töltésről és a kötözésről, valamint a füstölésen át az érlelés és a csomagolás fázisáig. Mindeközben az egyes fázisokhoz kötődő fríz képek igyekeznek élményszerű ismeretet nyújtani.

A kiállításon szép számmal látható grafikonok, diagramok a téliszalámi termelésének mennyiségi növekedését és a különböző világrészeken való térhódítását szemléltetik.