Eseménynaptár
2024. április
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
2024.04.23. - 2024.04.23.
Szombathely
2024.04.23. - 2024.04.23.
Érd
2024.04.20. - 2024.04.20.
Szeged
2024.04.20. - 2024.04.20.
Eger
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
2024.04.16. - 2024.04.16.
Érd
2024.04.16. - 2024.04.16.
Szeged
2024.04.12. - 2024.04.12.
Debrecen
2024.04.12. - 2024.04.12.
Sepsiszentgyörgy
2024.04.12. - 2024.04.12.
Szekszárd
2024.04.12. - 2024.07.11.
Budapest
2024.04.11. - 2024.04.11.
Komárom
2024.04.10. - 2024.09.01.
Budapest
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
2024.03.15. - 2024.04.15.
Szentendre
2024.03.09. - 2024.06.22.
Kecskemét
2024.03.08. - 2024.05.01.
Túrkeve
2024.03.07. - 2024.04.21.
Gyula
2024.03.01. - 2024.04.01.
Tatabánya
állandó kiállítás, élelmiszeripar, gazdaság, hungarikumok, húsipar, ipar, Pick szalámi
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kiállítás mintegy kettőszáz négyzetméteren kívánja bemutatni a több, mint 130 éves évfordulóját ünneplő nagyvállalat múltját.
Részlet a kiállításból
Elsőként a Pick család neves gyáralapító, gyárépítő tagjairól emlékezünk meg, majd megismerhetjük a világhírű téliszalámikészítés különleges helyzetét, mely a XIX. század második felére alakult ki. A sertésvágás önálló szakmák sokaságát hívta életre: így különültek el egymástól a szúrómesterek, a béltisztítók, de ennek a folyamatnak eredménye a szalámikészítés önállósulása is.

A tablók fotókkal illusztrálják a kor húsiparának helyzetét: láthatunk egy tőkelegényt 1883-ból, Nógrádi István Húscsarnokát a XIX. század végéről, valamint az 1892-ben felépült Szegedi Közvágóhídat. Ezeken a tablókon kaptak helyet az 1876. és az 1899. évi szegedi országos kiállítások képei és megmaradt katalógusai.

A tárlat további tablóin az egyre jobban működő vállalkozás nemzetközi viszonyok között is figyelemre méltó eredményeit mutatja be. A telephelyek változásai is a vállalkozás növekedésének, sikerességének velejárói. Hiteles levéltári dokumentumok montázsából rajzolódik ki az érdeklődő látogató előtt a Pick térhódítása. A hazai versenyben megerősödő vállalat 1927-ben Tesszalonikiben, majd 1935-ben Brüsszelben megkapta - a nemzetközi színtéren is egyre inkább kedvelt termékéért - az aranyérmet és a nagydíjat.

A téliszalámi készítésének alapjában véve máig megmaradt technológiai folyamata enteriőrök sorával válik életszerűvé a látogató számára. Munkafolyamatok rekonstruált bemutatása teszi képszerűvé a legszigorúbb minőségi követelményeknek is megfelelő világhírű téliszalámi gyártási folyamatát. Így alkothat képet a látogató a szalámigyártás egyes fázisairól az 1920-as évektől az 1960-as évek elejéig: a csontozásról, a pasztakészítésről, a töltésről és a kötözésről, valamint a füstölésen át az érlelés és a csomagolás fázisáig. Mindeközben az egyes fázisokhoz kötődő fríz képek igyekeznek élményszerű ismeretet nyújtani.

A kiállításon szép számmal látható grafikonok, diagramok a téliszalámi termelésének mennyiségi növekedését és a különböző világrészeken való térhódítását szemléltetik.