2020.06.05.
Szépművészeti Múzeum

Irány az Olympos!

2020.06.05.
Janus Pannonius Múzeum

Füves asszonyok és vadvirágok nyomában

2020.06.04.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Márpedig a harangok nem Rómába mentek...

2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Tájház - Tard
A tájház épülete
Cím: 3416, Tard Béke utca 55-57.
Telefonszám: (49) 432-903, (49) 335-053
Nyitva tartás: IV.15-X.15.: K-V 11-17
állandó kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
300 HUF
Belépő diákoknak
200 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
200 HUF
A házba lépve a konyhai sütőkemence ötlik először szemünkbe, majd a falakon lógó egyszerű fém és cserépedények, konyhaszerszámok, továbbá a vízlóca és tartozékai. A konyha legnagyobb részét a sütőkemence foglalja el, a sütésen kívül itt más tevékenységre nem sok lehetőség jut: néha - elsősorban nyáron - a konyha a családi étkezések színhelye is.

A szobában áll a vályogból rakott sparhét, vályogmasina, előtte láda, bölcső és a vetett ágy. A fal mentén saroklóca húzódik, ennek másik végében van a "fekvő ágy" helye, ez utóbbi rongypokróccal letakarva, azon bunda. A falon szentképek, tányérok, emléklapok.

A szobabeli életről Szabó Zoltán így ír: "Télire nemcsak a család maga zárja magát egy szűk szobába, hanem ide hozza hordóban a káposztáját, ide hozza csirkéit, csak éppen nagyobb állatai maradnak az istállóban. A káposzta, a csirkék, a készülő ebéd szaga összekeveredik a földelt padló kipárolgásával, a sárból vagy vályogból készült fal maga is szívja a nedvességet, az egész szobában langyos és nehéz a levegő. Ebben szaladgálnak a mezítlábas, hiányosan és vékonyan öltözött gyerekek, akik természetesen a szobában nem koptatják a cipőjüket, pedig a padló alig melegebb, mint odakint a föld."

A család a kamrákban tárolja élelmiszereit: ládákban és zsákokban a búzát, gabonát; zsákokban a krumplit; szakajtókban a szemes termények egy részét. A mosószék s az elhasználódott ruhadarabok ugyancsak itt kaptak helyet.

Az udvar hátsó része az állatoké: kis "kőválló" a szárnyasoknak, "hidas ól" a disznó, istálló pedig a ló és a tehén számára készült. Az istálló a férfiak kedvenc tartózkodási helye is volt. Az idősebbek itt cseréltek véleményt a világ állásáról, elmúlt és leendő háborúkról, a terméskilátásokról; a fiatalabbak pedig itt tanulták meg az állatok gondozásának legalapvetőbb ismereteit.

A mai Tard képét már ezek az ódon külsejű házak jellemzik. A hagyományos tardi házak utolsó példányai lebontásra vagy pusztulásra ítéltettek, s helyettük a mai tardi család már betonból és kőből épít újat magának.