Eseménynaptár
2014. október

Magyar Fotográfiai Múzeum

Kecskemét

Cím: 6000 - Kecskemét, Katona József tér 12.

Telefonszám: (+36 (76)) 483-221

E-mail: fotomuzeum@fotomuzeum.hu

Nyitva tartás: Sze-V 10-17

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.06.08. - 2012.09.02.

Magyar sorsok és életművek

A magyar fotográfia egy-egy évtizedének meghatározó ikonjai az első világháborútól a társadalmi rendszerváltásig

időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A művészettel foglalkozók körében közhely, hogy a fotóművészet területén a két világháború között Magyarország a legjelentősebb alkotókat felvonultató országok között volt. André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai (Halász Gyula) és Robert Capa (Friedmann Endre Ernő) alkotásai a világban bárhol garanciát jelentenek a sikerre, műveik a két világháború közti fotográfia meghatározó ikonjai.

Méltatlanul kevés szó esik azonban azokról, akik Magyarországon alkottak, és kelet-európai fotóművészként próbáltak érvényesülni az első világháború utáni időktől egészen az egész térséget politikai értelemben átformáló 1989-es rendszerváltásokig.

A kiállítás koncepcióját az adja, hogy bemutatjuk a magyar fotótörténet egy-egy évtizedének jelentős alkotóit, akik, habár hazájukban maradtak, mégis képesek voltak arra, hogy nemzetközi mércével mérve is számottevő alkotásokat hozzanak létre. Természetesen ismertségük nem vetekedhet a Magyarországról emigrált, és később hazájukon kívül világhírnevet szerzett fotográfusokéval, de nem voltak kevésbé tehetséges alkotók.

Az első világháború utáni években, egészen az 1980-as évek végéig Magyarországon nem működtek olyan intézmények vagy szerveztek, amelyek a magyar fotóművészet alkotásait a kellő minőségben bemutatták volna Európában vagy azon kívül is. Az a néhány siker, amelyet a két világháború közti magyar fotó elkönyvelhetett magának, mind egyéni teljesítményeken alapult, de annál fontosabbak a magyar és a kelet-európai fotográfia számára. Például Pécsi József Németországban jelentetett meg több albumot a második világháború előtti évtizedekben, Balogh Rudolf, vagy éppen Berekméri Zoltán alkotói pályája pedig azt a lehetséges utat mutatja, amikor az alkotóművész vagy saját hazája korlátai közt, vagy önmagába zárva él. Ugyanakkor az 1970-es évektől kezdődően megfigyelhetjük azokat az életműveket, amelyeket már nemzetközi figyelem is kísért, mint Korniss Péter vagy Féner Tamás esetében.

2014.10.30. Budapest

2014.10.23. Pannonhalma

2014.11.07. Békéscsaba

2014.11.08. Budapest

2014.10.24. Tata

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Videótár

A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Levegő, tér és repülés
német
Saab Múzeum
angol
Múzeumok Majálisa 2012
magyar
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Átadták a kisnémedi Tájházat
magyar