2021.01.20.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Retro hungarikumok a legvidámabb barakkból

2021.01.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Száradó paprikafüzér az eresz alatt

2021.01.05.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

A rendszer íze

2020.10.14.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Harmonika és háztűznéző

2020.08.18.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Nem túl "rózsás" a paprika helyzete

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.23.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Karrier-tangó

2020.07.16.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Azok a hosszú láncba fűzött, csörgős, piros paprikacsövek...

2020.07.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedet a paprika helyezte földünk térképére

2020.06.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Utasok, vendégek, családtagok és a forradalmi kritika

2020.06.22.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szegedi contra kalocsai paprika: még a bíróság sem tudott dönteni

2020.06.15.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Kotányi János, a fűszerfejedelem

2020.06.09.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Darabokban a szegedi paprikatermelő tájkörzet

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2021.01.08.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gazdaság, hír, mezőgazdaság, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nem olyan rég sorozatot indítottunk a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötetből. Célunk, hogy a színes leírásokon keresztül közelebb hozzuk a paprikás település lakóinak mindennapi életét. Legutóbb elmeséltük egy paprikafüzérek között indult, „kommendált” házasság történetét. A házassághoz azonban önálló háztartás is szükségeltetik, ezért most lássuk, hogyan is festett egy paprikatermesztő háza!
Száradó paprikafüzérek

A lakóház és a gazdasági épületek

A házépítés számunkra egy mestert és szaktudást igénylő, bonyolult, összetett munka. A régi parasztság számára azonban természetes volt, hogy az ehhez hasonló feladatokban is aktívan részt vegyen. Nem volt ez alól kivétel egy paprikatermesztő háza sem. Az alábbi személyes visszaemlékezés jó példa erre:

„Dorozsmai kőművesekkel építette édesapám a házunkat 1926-ban. A vertfalakhoz a földet a kertből hordták. Levertek 5-6 oszlopot, melléjük deszkát tettek, majd bedöngölték a földet, közé nádat tettek… Olyan kemény a fal, hogy a szöget alig lehet beleverni. Az építéskor fölrakott cserép van most is házon. Akkor kemencével fűtöttünk, s körülültük. Abban sütöttük a kenyeret, pék még nem volt a faluban…

Belül hármas osztatú, elől az ereszet, annak végében a tenyérnyi nyárikonyha, az ereszet másik végéből nyílt az istálló, s mindez egy födél alatt, s az udvarban a gémeskútnál egyéb létesítmény semmi.”


Egy paprikatermesztő háza – A paprikatermesztésnek alárendelve

Ha a házat lakó család fűszerpaprika-termesztésből tartotta fenn magát, azt a ház és az udvar felépítése is tükrözte. Sőt, tudatosan alakították őket úgy, ahogy az paprikás mesterségük szempontjából a legideálisabb volt:

„...az épületeket a telkek északi szélére állították még akkor is, ha ez a porta hátsó határa: Így biztosíthatták ugyanis a kertnek az ideális mértékű benapozását és az északi szelektől való védelmét. A paprika különösen napfényigényes, a gyöngébb fóliasátor pedig érzékeny a széllökésekre…

Bálint Sándor is megfigyelte, hogy a házak ereszükkel szinte kivétel nélkül délre vagy keletre, tehát a nap járásának irányában épültek, s a paprika így födél alatt, de szellős, napos helyen várja földolgozását. Az őszi napfényben eresz alatt szikkadó paprikafüzérekről írta Szentmihályteleken járva Móricz Zsigmond a mottóul választott gondolatait. (Elképzelhetetlenül szép a paprika-díszű falusi udvar.)

A beérett paprikát 6 méteres fonalra fűzték, egy holdról kb. 200 füzér készült. Egy füzér súlya 8-10 kg. A paprika tárolása és szárítása általában a ház falán történt: A falba kampókat vertek, s a rájuk tett rúdba vagy az eresz alatt a falba vert, hajlított szögekre akasztották a füzéreket.”
Deme Ágnes