2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
Deák Ferenc, festészet, hír, hírességek, képzőművészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kúria 1760-ban épült kvártélyháznak, az átvonuló katonaság szálláshelyéül használták. 1768-ban Deák Gábor, a politikus nagyapja vásárolta meg, 1803-ig itt élt idősebb Deák Ferenc, akinek hetedik fia születése felesége életébe került.
Deák Ferenc szülőháza Söjtörön., olajfestmény
A család 1870-ben eladta az épületet, amelyet, a millennium évében Deák emlékházzá alakítottak át. Az itt elhelyezett emléktábla koszorúzása lett a későbbi Deák-megemlékezések ismétlődő eseménye. A 20. század elejétől egyre több momentum kapcsolódott az itteni Deák-kultuszhoz. A főutcát Deákról nevezték el, a település első patikájának neve „A haza bölcséhez” lett.

A kúria 2003-ban lett helyreállítva. Saroktelken, az egykor hozzá tartozó parkban áll az egyemeletes, kéttraktusos ház. A földszinten fiókos dongaboltozat, az emeleten síkfödém fedi a helyiségeket. A négy emeleti szobában 18. század végi falképeket tártak fel és restaurálták őket a 2003-as rekonstrukció során. A délnyugati sarokszobában vezérek képei díszítették a falakat, az északkeleti sarokszoba tájképeket és könnyed virágfüzér-dekorációt megjelenítő falképei valószínűleg a ház asszonya szobájának díszei voltak. Az enteriőröket az egykori berendezésre emlékeztető módon alakították ki, s kiállítással várják a látogatókat.

Deák hosszú egészségügyi sétáit a söjtöri határban tette, a szőlőhegyhez, az erdős völgyekhez, hegyhátakhoz ment ki naponta. A kúria a legismertebb, a személyéhez kapcsolódó emlékhely a környéken.

A szülőházat ábrázoló kisméretű olajképet 1998-ban vásárolta a Magyar Nemzeti Múzeum. A dombon álló, jellegzetes fonott kerítéssel övezett parkban álló épületegyüttest láthatjuk rajta, az úgynevezett „kiskastéllyal”, Deák tényleges születési helyével. Az előtérben, a kapunál beszélgető alakok, mellettük kutya, a háttérben balra kis templom áll. A vászon hátoldalán felirat: „Francz Deák ’s Geburtshaus in Söjtör”. A Zala megyei középbirtokos család lakóhelyének képe ritka és értékes emléke a korai 19. századi vidéki életmódnak, amellett a Deákkal kapcsolatos ábrázolásoknak a múzeumba kerüléséig ismeretlen darabja.
Basics Beatrix