2020.09.18.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Népi szecessziós kerámiákból nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

2020.09.18.
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Elnyerte a szép magyar könyv díjat

2020.09.15.
Szépművészeti Múzeum

Az Anna-báloktól az első gőzhajóig

2020.09.15.
Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ

Mögötted a törvény – előtted is az legyen!

2020.09.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ali Rastroo iráni festmőművész Eredet című nagyméretű falfestményét avatták fel kedden a jászberényi városháza udvarán.

Sisa Balázs építőművész az MTI-nek elmondta: a magyar himnusz inspirálta a Jászberény iráni testvérvárosában, a yazdi egyetemen tanuló fiatal művészt a mintegy 50 négyzetméteres festmény elkészítésénél, szavai szerint "megérintették" a magyar nép viszontagságai. Az irániak számára a felkelő nap minden reggel újabb reményt, boldogságot ígér, ezt az érzést szerette volna közvetíteni festményével a magyarok felé is - közölte.

Az alkotás középpontjában Irán és egyben Yazd város egyik nevezetességében, a Jame mecsetben - amely az UNESCO Világörökség része - található napszimbólum feldolgozása látható, körülötte a sivatagi táj múló éjszakai sötétje, csillagai- tájékoztatott. Hozzátette: a koncepció része, hogy a homlokzat keleti, délkeleti fekvésű, így a falfestményt a délelőtti órákban éri napsütés. Az alkotás körülbelül három hét alatt készült el tavaly ősszel.

A festésben Sisa Balázs és több más ember is segédkezett az iráni művésznek, hogy még a vízuma lejárta előtt elkészüljön a festmény. A munkának így közösségteremtő ereje is volt, barátságok szövődtek a festés során - árulta el Sisa Balázs. Ali Rastroonak már több kiállítása volt Európában, valamint Dél-Amerikában, Ázsiában is megtekinthették műveit. Első magyarországi kiállítását Jászberényben, a Szikra Galériában láthatták az érdeklődők tavaly ősszel.

(MTI)