2022.06.13.
Déri Múzeum

A Déri Múzeum kincsei Schallaburgban

2022.04.15.
Déri Múzeum

Kerény, a hódító!

2021.10.18.
Déri Múzeum

Elefántok a Tiltott Városban

2021.08.20.
Déri Múzeum

Titkok a sötétben

2022.08.10.
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Tábor az Emlékparkban

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
Déri Múzeum
agyagművesség, kerámia, hír, hungarikumok, iparművészet, Iparművészet, Szecesszió, újkori művészet, Zsolnay kerámia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Polgári sikk című időszaki kiállítás a Déri Múzeum Iparművészeti gyűjteményének műtárgyaira és műtárgyaiból épült. Ezek egyike a képen látható virágtartó, amely a Zsolnay gyár remekeként a 19. század második felében készült.
Zsolnay virágtartó
A Zsolnay porcelánokra szép számú megrendelés érkezett: Angliába, Oroszországba, Amerikába is szállítottak. Ekkoriban az üzem annyira a névadó család életévé vált, hogy még lakóházaikat is a gyár területén építették fel. Zsolnay Vilmos keramikus gyermekei, Teréz, Júlia és Miklós is részt vettek a termékek minőségének javításában, a kínálat bővítésében és a vevőkkel való kapcsolattartásban. A családfő kitartásának, az elefántcsont színű máz - ennek szép példája a bemutatott kaspó - és a díszítés tökéletes technikájának köszönhetően az üzem felzárkózott az európai kerámiagyártók élvonalához.

Az 1878-as párizsi világkiállítás meghozta a sikert, a rangos seregszemle aranyérmét a Zsolnay remekeknek ítélték. Az elismerés főként a gyár új kerámiájának, a porcelánfajansznak szólt, ebből az anyagból készült a virágtartó is.

A kerek aljú, felfelé erősen öblösödő, kissé behúzott szájú edényt dús növényi ornamentika jellemzi. A fel-felbukkanó gránátalma és a rendkívül sűrű díszítési mód a törökös ihletettség jellemző formája. A sötétkék, rózsaszín, zöld, sárga, barna színek kavalkádja mégsem túlzó. Az elegáns, harmonikus hatást az aranyozott kontúrok fokozzák. A gyár aranykorában készült tárgy a kiállítás egyik ékessége. A tárlaton másutt is felfedezhetők Zsolnay dísztárgyak vagy tányérok, jellegzetes díszítési módjuk miatt sok látogató könnyedén felismeri őket.

A Polgári Sikk című tárlat egész évben várja látogatóit a Déri Múzeumban.

Ormosi Viktória muzeológus