2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2020.07.06.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A debreceni Nagyerdő is újra élénk helyszíne lesz a kultúrának, lesznek szabadtéri színházi előadások, dzsesszkoncertek és a virágkocsikat is ott állítják ki - közölte Puskás István kulturális alpolgármester pénteken, a helyi Kölcsey központban tartott programismertető sajtótájékoztatón.

A sajtóesemény elején a Lautitia gyermekkórus 83 tagja adta elő az Ave Mariát, felidézve a Bartók Béla nemzetközi kórusversenyek hangulatát, amelynek idei programja éppen most lenne, de a vírusjárvány miatt elmaradt.

Puskás István azt mondta, új elemekkel, új formációkkal készülnek az idei virágkarneválra és az azt megelőző karneváli hétre, amikor "összefűződnek" a korábbi nagyerdei nyarak programjai.

Kiemelte ezek közül a Nagyerdei Szabadtéri Játékokat: húsz előadással, a Csokonai Színház, a Győri Balett, a Játékszín, a L'art pour l'art Társulat, a Madách Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Nemzeti Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a Pannon Várszínház, a Vojtina Bábszínház és az idén először a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház bemutatóival várják a közönséget július 19. és szeptember 14. között a Nagyerdőbe.

Bódor Edit főszervező az augusztus 15. és 23. közötti virágkarneváli hét programjaiból kiemelte a Táncol a város rendezvényt, amikor helyi művészeti együttesek a helyi lakosok bevonásával táncbemutatókkal, tánctanítással csempészik be a karneváli hangulatot a város több pontján. Lesz klasszikusok éjszakája koncert a Kossuth téren, ahol a Kodály Filharmónia előadásában Beethoven IX. szimfóniája hangzik el, de fényfestéssel és kiállításokkal is várják a látogatókat.

A nagyerdei parkban sorra kerülő bor és jazznapokon 36 formációban 151 magyar jazzmuzsikus koncertezik majd, miközben a Békás-tó partján 15 borvidék 32 borászatának több mint 250 bora közül válogathatnak a borbarátok - hangzott el a tájékoztatón. Elmondták azt is, hogy az idén a járvány miatt elmaradt Debrecziner Gourmet Fesztivál mintájára pikniket szerveznek a Nagyerdőben, ahol neves hazai és helyi éttermek ételeit kóstolhatják meg a vendégek.

Bódor Edit a virágkarneválra térve utalt rá, hogy az idén nem lesznek külföldi vendégfellépői a rendezvénynek, és elmarad a népszerű stadion-show is. Természetesen virágkocsik ezúttal is lesznek, csak nem vonulnak végig a városon, hanem a nagyerdei Szent II. János Pál pápa téren tekinthetik majd meg a kompozíciókat az érdeklődők.

A nemzeti összetartozás évében a virágkocsik tematikájának középpontjába olyan híres magyar alkotók, előadók, feltalálók, művészek, tudósok, történelmi alakok kerülnek, akik a saját területükön maradandót hoztak létre - magyarázta a főszervező.

Hozzátette: a gyerekeknek ezúttal is megrendezik a népszerű Galiba fesztivált, és lesz kerékpáros felvonulás is, miközben augusztus 20-án este felelevenítenek egy régi karneváli hagyományt, és a művészeti csoportok ismét felvonulnak a belvárostól a Nagyerdőig. Az esti karneváli felvonulást évtizedekig megrendezték Debrecenben, akkor maradt el, amikor az esti programok egy nagy show keretében átkerültek a Nagyerdei Stadionba - jelezte Bódor Edit.

(MTI)