2024.05.03.

Sub_Bar

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
biológia, hír, növénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nem világos? Manapság azt mondanánk: őzláb és csiperke vagy előkelőbben sampinyon. Ő már akkor ismerte, amikor még így írták, mint a címben!
Nagy őzlábgomba
Egy rolettát letekerve a körmendi múzeum ötödik termének egyik ablakán szinte betekint egy arc. Nem herceg, nem Hadak Villáma, még csak nem is magyar. A sokoldalú érdeklődésű (többek között könyvgyűjtő, alkimista, hadvezér) Batthyány III. Boldizsár udvarában élt és dolgozott. Botanikus volt. Mi Carolus Clusiusként tiszteljük, szülőföldjén Charles de L’Écluse-ként ismerték.

A vallásháborúk szaggatta Flandriából került ide országunk nyugati határvidékére. És ha már itt volt, tette a dolgát. Volt a bécsi udvar főkertésze, tanácsokat adott az uradalmi kertészeknek, krumplit, akarom mondani burgonyát vettetett Szalónakon azzal a céllal, hogy a gumóját kellene majd megenni, nem a termését. De jutott ideje Beythe István társaságában beutazni megyénket meg a távolabbi környéket is, és összegyűjteni az akkor ismert növények és külön az ehető és a mérgező gombafajok tulajdonságait, sőt korabeli magyar elnevezését is. Így a szilw alya, warga annya, ewz lab vagy éppen a csöpörke is megörökítésre került a „Rariorum plantarum historia”-ban.

Szemben, az ötödik teremben, a másik ablak rolettájára egy szép őzlábgomba képét másolták: az 1600-ban kiadott műve egyik illusztrációját. Így válhatott e műve a botanika, mikológia mellett magyar nyelvtörténeti emlékké is.

Ő végzett ugyanakkor először hazánkban és a világon is ősnövény-meghatározást egy, a Vas-hegyen fellelt megkövesedett fán. Sőt, pletykálják, hogy általa került volna a tulipán a mai Hollandiába, de az is lehet, hogy ő hozta ide hozzánk onnan? Holland vendégeink mindenesetre elnéző mosollyal hallgatják az első variációt.

Emlékoszlopa áll a kastély északi kertjében a lerombolt erkély egyik oszloptöredékébe ágyazva, tanösvény viseli a nevét a Várkertben, de neveztek el róla szederfajtát és emlékérmet is.

Esetleg egy kis kirándulás Clusius nyomában? Menjünk együtt!
Pintér György