2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
hír, régészet, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Addig is, amíg a Kaposszentjakabi Bencés Apátság és Romkert felújítási munkálatok miatt nem látogatható, az ásatásokon előkerült leletanyagot folyamatosan rendezzük és dolgozzuk fel. Az 1960-as évekbeli, Nagy Emese vezette ásatáson egy érdekes, nem mindennapi tárgy került elő.
Dorombon játszó férfi

Mivel ezek a tárgyak hosszú időn keresztül Budapesten voltak, így még a kaposvári múzeumi kollégák sem ismerték tejesen, hogy milyen leleteket is tartalmaz a szentjakabi anyag. A képen látható tárgy nem más, mint egy hangszer. A tárgyat jól ismerhetik látogatóink is, hiszen szinte változatlan formában ma is ilyen a doromb.

A dorombot vas rúdból hajlították meg nagyjából U alakúra; az alsó részén kiöblösödik, középen pedig egy vékonyabb acéllemez indítása látszódik, amely sajnos letörött, és már a középkorban elveszhetett. A tárgy teljes hossza 9 centiméter. A régészeti leletanyagból származó dorombok többségénél szintén hiányzik a középső pengető rész. A hangszer keltezése nehéz, hiszen nagyjából ugyanazok a formák élnek több száz éven keresztül szerte Európában.

A tárgynak több párhuzamát is ismerjük a középkori Magyar Királyság területéről. A Kassa mellett feltárt bencés kolostorban szintén találtak egy darabot, de a régészek találtak még ilyen hangszert Pozsonyban, Bajcsán, Szuhogy-Csorbakőn és Szentmihályon is.

Varga Máté