2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, mesterségek, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A karikás ostor honfoglalás kori örökségünk. Rövid nyelű, kenderkötélből és szíjból font, hosszú sudarú állatterelő eszköz, melyet minden lábasjószágot őrző pásztor használt.
Karikás ostor
Két részből, a tulajdonképpeni ostorból, és a rövid, rendszerint alkar hosszúságú, díszített nyélből áll. A nyelet és az ostort szíjból vagy fémkarikából készült nyak köti össze. Az eszközt egykor maguk a pásztorok készítették.


Az itt látható ostor fa nyelének gazdag díszítését rézből, valamint fehér, rózsaszín, kék és zöld kaucsuklemezből készült berakások adják. A nyelet szinte teljes felületén beborítják a díszítmények; a mintázat elsősorban egyenes vonalak és pöttyök változatos elrendezéséből áll. A készítő nevét és a készítés idejét felirat örökíti meg: „KARDINÁL LÁSZLÓ SAJÁTJA KÉ 1926-BA JULIUS HÓ”. A feliratos részt cserépből kinövő életfák, a koronás magyar címer rajzolata és hármas tulipán tagolják. 

Az ostor biztos fogását a csuklóra húzható, rézgyűrűkkel kivert sallang segíti elő, míg a nyél szíjjal befont felső részét cakkozott szélű úgynevezett bőrpillangók díszítik. Az ostor kenderkötélből készült, melynek sudarát vékony szíjból készült fonat ékesíti, s rafiából készült csapó zár le.


Dám László


Karikás ostor
Gyűjtés helye, éve: Balsa, 1933
Készítés ideje: 1926
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 55.224.1.
Méret: 145,5 x 37,5 x 8,7 cm