Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
bőrdíszművesség, hír, iparművészet, mesterségek
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A nyíregyházi mesteremberek már XVIII. század második felében céhes keretek között dolgoztak, de önálló céhkiváltságot csak 1818-ban sikerült szerezniük. Ebben az évben tizenhat szakma nyerte el a céhalapítás jogát; a csizmadiák, szabók, tímárok, kalaposok, (kelme)festők és a szűcsök önállóan, a szíjgyártó-kötélgyártó, a kovács-kerékgyártó, az asztalos-lakatos-üveges és a kőműves-molnár-ács szakmák képviselői pedig egy-egy közös céhbe tömörültek.
Szűcs céh behívótáblája, Nyíregyháza, 1804
A céhek működésének fontos tartozékai voltak a céhet jelképező, illetve működéséhez nélkülözhetetlen tárgyak, mint a céh ládája, pecsétnyomója, behívótáblája és a céhedények. A céhtáblának a gyűlések összehívásában volt fontos szerepe: a szolgálómester ezzel mint a céh jelképével járta sorra a mestereket. A táblában volt a közlendő hír a tagok névsorával, melyet minden mesternek láttamoznia kellett. Aki nem jelent meg a gyűlésen, az büntetést fizetett.

A nyíregyházi szűcsök 1790-ben léptek be a nagykállói szűcs céhbe. Az ekkor született megállapodás értelmében jövedelmük harmadrésze a nagykállói anyacéhet illette, de saját pecsétjük alatt adtak ki legényeiknek szabaduló- és vándorlólevelet. Nagy valószínűséggel az önálló céhműködéshez szükséges céhládával és behívótáblával is hamarabb rendelkeztek, mint ahogy elnyerték a céhkiváltságot. Ezt támasztja alá a céhtáblájukra karcolt évszám is.

A nyíregyházi szűcs céh kis ajtóval ellátott táblája vörösrézből készült, hátoldalán karcolt évszám és monogram (1804; TM és CK). A tábla minden oldala barokkosan ívelt, tetején akasztó lyuk, benne egy bőrfonaton lógó, sallanggal díszített, színes bőrből font gömbölyű gombdísz. A tábla nagy valószínűséggel 1804-ben készülhetett és a céh korabeli elöljáróinak monogramját örökítették meg rajta.


Szabó Sarolta


Szűcs céh behívótáblája
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1920
Készítés helye, ideje: Nyíregyháza, 1804
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 56.634.1.
Méret: 16,5 x 13,1 cm