Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír, infrastruktúra, kényelmi felszereltség, ruhatár
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Feltehetően sosem viseltünk olyan gyakran - akár naphosszat munka közben - otthoni öltözetet, mint az elmúlt hetekben. A magyar és külföldi online oldalak kínálataiban kora tavasszal a pizsamák, tréningruhák, köntösök, pongyolák vették át a hatalmat. A magyar tervezők közül is voltak, akik kifejezetten ezen ruhadarabokat kezdték gyártani a maszkok mellett, s ez segítette talpon maradásukat.
Bordó szatén pongyola
A századelőn a középosztálybeli hölgyek gyakran bánták, hogy szép pongyolájukat csak a férj és a cselédek láthatták, hiszen a reggeli elfogyasztása után már nem illett ebben mutatkozniuk.

A Déri Múzeum Polgári sikk című időszaki kiállításának hálószobai enteriőrjében bemutatott földig érő bordó szaténpongyola az 1930-as években is szükséges és divatos ruhadarabnak számított. A pongyolának válltömője van, húzott felső része a mell alatt szűk derékrészben folytatódik, amelyből a szoknyarész lágyan omlik alá. A „V” alakú kivágás alatt a szoknya aljáig az anyagból behúzott, kis félgömb alakú gombok fogják össze a divatos ruhadarabot.
Ormosi Viktória muzeológus