2024.05.03.

Sub_Bar

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
agyagművesség, kerámia, gazdaság, hír, iparművészet, mezőgazdaság, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges edény töredékeire bukkantak a Déri Múzeum régészei 2008-ban, Hajdúböszörmény zeleméri határrészén az újkőkor középső időszakába eső telep egyik szemetes gödrében. A restaurálás során újabb töredékek kerültek elő, összeillesztésük után egy tálformájú edényt sikerült azonosítani.
Tál, Hajdúböszörmény - Zelemér
A lapos, lekerekített sarkú, négyszögletes tál alján két hosszanti irányú, bemélyített árok fut mindkét irányba, átlyukasztva az edény oldalát. A két árok vonalához merőlegesen 3-3 rövidebb árokvonal kapcsolódik úgy, hogy azok nem törik át az edény falát. Az így kiegészített edény nem tekinthető teljesnek, mert mindkét hosszanti irányban a kifolyónyílások mentén ismeretlen formájú letört rész hiányzik.

Párhuzamokat keresve alig találunk hasonló tárgyat: pontosan ugyanilyet egyetlen egyet sem! Az ún. osztott belsejű tálak is igen ritkák, szemetes gödörbe kerülésük sem utal semmilyen különleges jelentőségre. Így nem lehet eldönteni, hogy ez a ritka tál valamilyen hétköznapi tevékenység, pl. gabonaerjesztés, gyümölcssajtolás vagy valamilyen folyékony anyaggal kapcsolatos rituális folyamat – ital- vagy véres áldozat – kelléke volt-e.

A tárgy titokzatosságát ritkasága és - adatok hiányában - használatának megfejthetetlensége adja.
Dr. Hajdú Zsigmond, Dr. Nagy Emese Gyöngyvér régészek