2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Göcseji Falumúzeum - Zalaegerszeg
Részlet a Falumúzeumból
Cím: 8900, Zalaegerszeg Falumúzeum utca 18.
Telefonszám: (92) 703-295
Nyitva tartás: I.1-III.31.: K-V 10-15 (sétálójeggyel)
IV.1-IV.30.: K-V 10-16
V.1-VIII.31.: K-V 10-18
IX.1-10.31.: K-V 10-16
XI.1-XII.31.: K-V 10-15 (sétálójeggyel)
2020.05.04.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kápolnaépítéssel, a műemléki Hencz-malom épületének felújításával, pákászkunyhó telepítéssel és új néprajzi elemekkel bővítik és fejlesztik a Magyarországon elsőként megnyitott zalaegerszegi szabadtéri múzeumot.

A Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyitotta meg kapuit, az elmúlt fél évszázad alatt azonban megváltozott a múzeumi kultúra miatt fontos szemponttá vált, hogy a szabadtéri kiállítóhelyen a látogatók interaktív élményekhez jussanak - közölték a skanzenben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Tolvaj Márta a projektért felelős önkormányzati főtanácsadó kiemelte: a város és a múzeumi szakemberek régi vágya volt, hogy a skanzen épületegyüttese komplex módon mutassa be a 19. század végének és a 20. század első harmadának Göcsejre jellemző építészeti és néprajzi értékeit.

A főtanácsadó emlékeztetett rá: az áprilisban elhunyt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökeként szívügyének tekintette a falumúzeum fejlesztését. A csaknem a 150 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás tovább növeli a város turisztikai vonzerejét - hangsúlyozta Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere.

Kifejtette, hogy a jövő technológiája, a zalai megyeszékhelyen megvalósuló gazdasági fejlesztések mellett az is fontos feladat, hogy a hagyományokat megőrizzük a következő generációi számára. Az értékmegőrzésre a Göcseji Falumúzeum - amely a város egyik emblematikus helyszíne - kiváló lehetőséget ad.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) rámutatott, hogy az interaktív szabadtéri kiállítóhelyen hitelesen lehet bemutatni, hogy a múltban milyen körülmények közt éltek a göcseji emberek. A TOP keretében felújítják a Holt-Zala partján álló kétszintes, műemléki Hencz-malom épületének a homlokzatát, a holtág partára pákászkunyhót telepítenek: a nyeregtetős nádtetős faépítmény egykoron a halászemberek lakhelye volt. A Hencz-malomtól északra, a szigetközben található kástut áthelyezik, a 19. századi éléskamra a parasztporták közelében kap majd helyet. A falumúzeum területén felépítik a Rám településen található kápolna hasonmását. A szabadtéri kiállítóhelyen temetődombot emelnek, ahol a megmentett fejfákat és az I. világháborús keresztet helyezik el.

A bejárat előtt álló Szabolcs Péter szobrászművész Király és Királynő című bronzszobrát és az alkotás elemeit áthelyezik a múzeum területére.

Makovecz Tamás, a településrész önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy a múzeumi fejlesztésekről, köztük a tervezett közmű-rekonstrukcióról a környéken élőket is tájékoztatták, így a kivitelezési munkák társadalmi konszenzussal tudnak megvalósulni.

(MTI)