2023.03.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Magyar részvétel a 2023-as Prágai Quadriennálén

2023.02.24.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A hókirálynő

2023.03.20.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

2023.03.20.
Kanizsai Dorottya Múzeum

Játék, interakció és reflexió a mohácsi múzeumban

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2023.03.15.
Székely Nemzeti Múzeum

Novemberben nyit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.03.15.
Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár

Kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

2023.03.15.
Magyar Néprajzi Társaság, Néprajzi Múzeum

Elhunyt Novák László Ferenc néprajzkutató

2023.03.09.
Déri Múzeum

Ötezer éve pattantunk lóra?

2023.03.09.
Bocskai István Múzeum

Szenzációs retró kiállítás nyílik a FÓRUM-ban

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
hír, színházművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Rajongott a nőkért. Minden rajza, páratlanul könnyed vonalvezetése, akvarelljeinek fülledt erotikája, a női testet ünneplő jelmez kollekciói, mind-mind erről tanúskodnak.
Vogel Eric a Pálmai cukrászdában mulató színészek című képén Horváth Tivadar, Rátonyi Róbert, Latabár Kálmán, Gálfi János és a tánckar látható.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Vogel Erik tervezői rajz gyűjteménye 1952-től 2019-ig folyamatosan gyarapodott, hol ajándékozás, hol pedig gyűjteményi vásárlás útján. Ennek köszönhetően jelmez- és látványtervek, grafikus plakátok, valamint fotóanyag őrzi a művész különleges színházi munkásságát, felülmúlhatatlan rajztehetségét.


A kollekció több nagy egységből tevődik össze

A Szcenikai tárban került őrzésre és feldolgozásra, sőt már kutathatók is a Budapesten, számos vidéki városban és külföldön megvalósult színházi előadásokhoz készült tervek. Érdekesség, hogy a János vitéz mesejáték díszlet- és látványtervei a Színházi Intézet megalakulásakor (1952) az első igazgató, Hont Ferenc ajándékaként kerültek a múzeum tárába. Később az örököse ajánlott fel rajzokat a múzeumnak. A centenáriumi kiállítás (2007) előkészítésekor, melyet kiállítóhelyünkön, a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendeztünk meg, más gyűjtők is követték példáját.

A Színlap-, és Kisnyomtatvány tárban kerültek feldolgozásra, digitalizálásra Vogel színházi plakátjai, szórólapjai, melyeket grafikusként tervezett.

A Táncarchívum 1986-ban Bogár Richárd táncművész, koreográfus hagyatékának átvételével integrálta a koreográfus és a tervező művész közös munkáinak művészi lenyomatait. Képzőművészeti gyűjteményünkben egy fatábla alapú festményt őrzünk, mely az Állatkerti Szabadtéri Színpad háttér-díszlete volt. A Pálmai cukrászdában mulató színészek című képen Horváth Tivadar, Rátonyi Róbert, Latabár Kálmán, Gálfi János és a tánckar látható.

Fotótárunkban találhatók a Vogel Ericet megörökítő portré fotók, a tervezés közben született munka felvételek és saját készítésű montázs fotója is. Videó tárunkban egy Vogel portréfilmet, és tervezői közreműködésével létrejött előadások felvételeit őrizzük.

Színházi adattárunkban több mint 200 előadás dokumentumai kutathatóak az 1948 – 1996 közötti alkotói időszakára vonatkozóan.


A művész erotikus rajzai és az ezekhez készült kéziratos versikék, valamint jelmezeinek, kellékeinek néhány páratlan darabja magángyűjteményben maradt fenn, de felkutatásuk után a tervezői pályaképet bemutató tárlatunkban is megtekinthette a nagyközönség.


A revü angyala 1907-ben született Budapesten, Vogel Imre néven. Művésznevét Kálmán Imrétől kapta Bécsben, tanuló évei alatt. Tervezői névjegye: „eric” szinte minden rajzán, festményén megtalálható. Díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festőművész volt, vagy ahogyan a pesti éjszakában ismertté vált, az élet, a női szépség illusztrátora, a revü angyala, a magyar Toulouse Lautrec.
Turnai Tímea