2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
helytörténet, Helytörténet, hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ovális alakú aranyozott ezüstkoszorú egyik ágán tölgylevelekkel és aranyozott makkokkal, a másik ágán olajággal és aranyozott bogyókkal. A két ágat összefogó ezüstszalag két szárán és közepén felirat: „Vay Ádám kurucz generalis emlékének a Nyírbátori választó kerület”.
Ezüst emlékkoszorú Vay Ádám sírhelyére

Az emigrációban elhunyt hamvai 200 évvel a halála után kerültek magyar földbe...

A szalag két végének alsó részén látható mesterjegyek szerint a koszorú 800-as finomságú ezüstből készült. A lengyelországi emigrációban 1719-ben elhunyt Vay Ádám udvari marsall hamvait 1906 júniusában a késői utódok, gróf Vay Ádám, gróf Vay Tihamér és Vay Kázmér hozták haza Danczkából (Gdansk), majd országos ünnepség keretében a református templom előtt emelt turulos emlékmű alá temették el nagy pompával 1906. november 15-én.


Nagy pompával adták át az új sírhelyet...

Ott először Tóth János államtitkár a kormány nevében rövid beszéd kíséretében adta át a síremléket Szabolcs vármegyének. A kormány koszorújának elhelyezése után Mikecz Dezső alispán vette át a sírhelyet, fogadalmat téve annak méltó őrzéséről, majd letette a vármegye ezüst koszorúját az emlékműre. Mikecz Dezső beszéde után Zoltán Elek a főrendiház, Kállay Lipót a képviselőház nevében helyezett el koszorút. A különböző egyesületek, testületek, küldöttségek koszorúi után báró Vay Elemér a család nevében emlékezett a nagyszerű ősre. Molnár Mihály református lelkész mondott azután imát, s a dalárda éneke közben a család tagjai vitték le a koszorúkkal borított koporsót az emlékmű alatti sírboltba.

A vármegye, a nyírbogdányi és nyírbátori választókerületek ezüst koszorúit a következő napokban örök megőrzés végett a vármegyei múzeumba helyezték el.


Bene János


Vay Ádám emlékkoszorúja
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1906
Készítés helye, ideje: nincs adat
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum helytörténeti gyűjteménye, ltsz. 57.14.23.
Méret: 71 x 46,5 cm