2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, Ókor, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A rómaiak császárkori történetének egyik legnagyobb traumája az ún. markomann–szarmata háborúk időszaka. A Kr. u. II. század végén barbárok tömegei zúdultak rá a dunai provinciákra ölve, pusztítva. A filozófus császár, Marcus Aurelius azt is elhatározta, hogy új tartományokat szervez. Az egyik az Alföld lakóinak, a szarmatáknak a területét foglalta volna magába. Az uralkodót csak korai halála akadályozta meg a terv valóra váltásában. A barbárokat végül sikerült lecsendesíteni.
Bronz ruhakapcsoló tű; lelőhely: Nyíregyháza–Felsősima, Gyebrás-tanyától ÉK-re, M3 autópálya 161. lelőhely 202. sír, 2005; kor: császárkor, Kr. u. II–III. század
Tény, hogy épp e zűrzavaros idők táján a szarmaták száma ugrásszerűen megnőtt. A békekötés része volt nagyobb csoportok betelepítése a Birodalomba.

A békés esztendők lehetővé tették a kereskedelem fellendülését. Ezt a helyzetet jelzi a Nyíregyháza mellett feltárt szarmata temetőrész 202. sírja, melyből két import ruhakapcsoló tű látott napvilágot: az egyik egy Rajna-vidéki zománcos fibula, a másik az itt bemutatott unikális, fejet ábrázoló darab. A bronzból öntött ékszer közepén a tarajos sisakban, páncélosan, göndör fürtökkel megjelenő fiatal férfi Mars, a háború istene. Aligha kételkedhetünk benne, hogy római területről került barbár földre a tárgy.

Ehhez a brosshoz hasonlót egyetlen egyet ismerek. Az Tápiószelén került elő, de a női sírban csak a fibula középső, díszített lemeze maradt meg, hiányzott az öntött alap és a tűszerkezet. A nyíregyházi ép lelet egy 4 év körüli kisgyermek ruháját díszítette. Gyöngyös ruhája, nyaklánca, fülbevalója alapján alighanem kislány lehetett.


Istvánovits Eszter


Bronz ruhakapcsoló tű (fibula)
Lelőhely: Nyíregyháza–Felsősima, Gyebrás-tanyától ÉK-re, M3 autópálya 161. lelőhely 202. sír, 2005
Kor: császárkor, Kr. u. II–III. század
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum régészeti gyűjteménye, leltározatlan
Méretek: átmérő 3,3–3,4 cm, magasság 1,3 cm, 6,51 g