2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ - Hódmezővásárhely
A múzeum épülete
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Andrássy út 34.
Telefonszám: (62) 530-940
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.06.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A tanév utolsó hetében a hódmezővásárhelyi Emlékpontba a város négy középiskolájának hat osztálya látogatott el a közgyűjtemény galériájában látható időszaki kiállítás megtekintésére.

A tárlat a száz évvel ezelőtti, az első magyarországi proletárdiktatúra, a tanácsköztársaság valóságát ismerteti meg a látogatókkal.

Az Emlékpontban az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakközépiskolák osztályai mellett a Bethlen Gábor Református Gimnázium egyik osztálya tett látogatást. Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze felhívta a diákok figyelmét a Propaganda és valóság. Az első magyarországi proletárdiktatúra plakátjai című időszaki kiállítás közel félszáz tablóján látható plakátok által sugalltak és a magyarázószövegben olvasható valóság közötti különbségre.

A tanácsköztársaság kommunista időkben dicsőségesnek nevezett 133 napjában felértékelődött a propaganda, a szimbolikus politika és a politikai kommunikáció szerepe, s ez idő alatt a magyar társadalom megtapasztalhatta, hogy a szocialista államberendezkedés az erőszakra, a magántulajdon elvételére, a rekvirálásokra és a történelmi Magyarország hagyományainak megszüntetésére irányuló törekvéseket tartalmaz.

Az 1919-ben készült plakátok igyekeztek népszerűsíteni a politikai berendezkedés mintáját, a Szovjetuniót, az ideológia arcát, Lenint és a háború és a monarchia elleni véleményeket fogalmazták meg grafikai formában. És miközben a tanácsköztársaság plakátkampányt folytatott az alkoholizmus ellen és május elseje megünneplésére szólított fel, addig a háttérben a Lenin-fiúk megtorló különítményei léptek fel terrorisztikus módszereikkel a proletárdiktatúra ellen formálódó mozgalmakkal szemben.