2023.08.08.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Ezüst díjat nyert a Capa Központ AI-kampányvideója New Yorkban

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ - Budapest
Cím: 1065, Budapest Nagymező utca 8.
Nyitva tartás: K-P 14-19, Szo-V 11-19
2019.06.05.
fotóművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jacques Henri Lartigue (1894-1986) francia fotográfus fényképeiből nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
Jacques Henri Lartigue – Life in Color
A 125 éve született, eredetileg festőiskolát végzett francia művész csupán 69 éves korában, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) bemutatott 1963-as egyéni kiállításának hatalmas sikere nyomán lett világhírű fotográfus - idézi fel a Capa Központ szerdai közleménye.

Mint írják, Jacques Henri Lartigue hatéves korától dokumentálta életét, készítette "optikai jegyzetfüzetét". A technikai fejlődés vívmányai, a repülés, az autóversenyek, a sebesség, a társasági élet, a nők, a szépség, az utazás voltak központi témái. Nem érdekelték a fotográfiai konvenciók, úgy fényképezett, ahogy a szíve diktálta, öröm volt számára a megismerés, a fényképezés.

A francia művész az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a 20. század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg. Teljes fotográfiai életműve mintegy százhúszezer negatívból, üveglemezekből, diafilmekből, mozgóképekből és 126 szöveggel ellátott fotóalbumból áll.

A Life in Color című kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből nyújt válogatást, amelyben nem csupán életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem kísérletezése a színes filmre fényképezés különböző technikáival is nyomon követhető.

A kiállítás, amelyet szeptember elsejéig lehet megtekinteni, a Donation Jacques Henri Lartigue és a diChroma photography közreműködésével jött létre - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

(MTI)