2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.05.08.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum tevékenységét ismerhették meg a Bölcsészfeszt 2 programsorozat részvevői. Kedd délután a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán átadták a Nagy sömmi címmel Tornyai János munkásságához kapcsolt irodalmi és művészeti pályázat díjait, s a közgyűjtemény kiadványai közül kettőt az érdeklődők részletesen is megismerhettek.
A Bölcsészfeszt kiemelt vendége volt Tornyai-múzeum
A kar Folyosógalériáján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója az összegyűlteket köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a közgyűjtemény régész, történész, néprajzkutatói és közművelődési szakemberei, valamint a szegedi kar oktatói és hallgatói között régóta meglévő kapcsolatot foglalta hivatalos formába a két intézmény között az év elején létrejött együttműködési megállapodás, amely keretében most a múzeumot ismerhetik meg a kar polgárai.

A rendezvényhez kapcsolódva hirdetett képzőművészeti és irodalmi pályázatot a Tornyai János Múzeum a százötven éve született névadó által használt kifejezést, „Nagy sömmi”-t címül választva, s a beérkezett képzőművészeti alkotásokat a kar Folyosógalériájának falain mutatják be a számos kötettel együtt, amelyet a vásárhelyi múzeum és az Emlékpont az elmúlt három évben jelentetett meg. A szeptemberig látható tárlatot Sándor Klára, a bölcsészkar dékánhelyettese ajánlotta az egyetemisták figyelmébe, reményét fejezve ki, hogy a vásárhelyi múzeummal meglévő tartalmas kapcsolat további közös munkában, kutatásban és kiadványok együttes létrehozásában nyer folytatást.

Versekkel, szépprózával, tanulmánnyal, továbbá képző- és fotóművészeti alkotásokat neveztek az indulók a Tornyai János Múzeum pályázatára, amelyeket a múzeum és a kar munkatársaiból álló zsűri értékelt. Irodalmi kategóriában díjat nyert Balogh Gyula, Vajsenbek Péter és Varga Réka, míg a kategória különdíját Friss Jánosnak ítélte a grémium. Képzőművészeti kategóriában díjazásban részesült Görbe Anita és Varga András, míg Dömötör Mihály pályaművét különdíjjal jutalmazta a zsűri.

A délután további részében a kar Randóti nevét viselő kávézójában a Tornyai János Múzeum két kiadványát A tündérmeséktől a marxizmusig címmel, a szerzőkkel beszélgetve mutatta be Miklós Péter múzeumigazgató. Az Endre Béla festőművész munkásságát összefoglaló album szerzője, az alkotó vásárhelyi gyűjteményes kiállításának kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész, főiskolai do¬cens leszögezte: a világot járt Endre Béla bár témaválasztásában az alföldi festészet elemeit használta, de művészete jóval több a boglyák, tanyák és gémeskutak ábrázolásánál. Modernitása pedig – ellentétben a kubizmussal és a dadaizmussal – nem a téma megválasztásban nyilvánul meg, hanem a festői eszközök és az ecsetkezelés alkalmazásában.

Az Emlékpont könyvek sorozatban Hódmezővásárhely politikai élete 1944-1950 között címmel megjelent kötetében Bencsik Péter egyetemi adjunktus, történész a koalíciós időszakot nemcsak a helyi levéltár forrásait vizsgálva elemezte, de vizsgálta több fővárosi intézmény mellett az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárának dokumentumait is, s így lehetősége nyílt megfigyelni, hogy a Vásárhelyen a vizsgált időszakban gyakorta megtörtént tüntetések, tömeggyűlések és felvonulások hogyan jelentek meg a megfigyelési és ügynöki jelentésekben. A kötet – az Emlékpont valamennyi kiadványával együtt – ingyenesen letölthető az emlekpont.hu honlap „Kiadványaink” menüpontjából.