2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba
Cím: 5600, Békéscsaba Széchenyi u. 9.
Telefonszám: (66) 323-377, (66) 328-040
Nyitva tartás: K-V 10-18
2018.01.26.
hír, könyvtár, kultúrpolitika, muzeológia, művelődés, szabadidő
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Újabb öt évig a jelenlegi igazgatók folytathatják a megkezdett munkát a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Békés Megyei Könyvtár élén - erről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.
Andó György
A pályázatokat novemberben írták ki, ugyanis Andó György múzeumigazgató és Rakonczás Szilvia könyvtárigazgató mandátuma március 31-én lejár. A január 5-i határidőre mindkét kiírásra csak egy-egy pályázat érkezett be.

A beérkező pályázatokat szakértő bizottság bírálta el, amelynek tagjai a Közalkalmazotti Tanács, egy országos szakmai szervezet, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete képviselői, illetve a reprezentatív szakszervezetek által delegált tagok voltak. A békéscsabai közgyűlés részéről Kiss Tibor alpolgármester és Bíró Csaba, az önkormányzat szakbizottságának elnöke vett részt a munkában.

A kinevezésekhez az illetékes minisztérium államtitkársága is hozzájárulását adta. A vezetői megbízások öt évre, 2023. március 31-ig szólnak.

Pályázatában Andó György legfontosabb céljának a Munkácsy Mihály Múzeum tudományos tevékenységének erősítését; látogatóbarát kiállítások szervezését; kiemelkedő városi, megyei rendezvények lebonyolítását; a múzeumpedagógiai kiadványok és tudományos munkák megjelentetésének folytatását; a raktárakban őrzött, helyi jelentőségű régészeti tárgyi anyag állandó kiállításon való bemutatását; valamint a műtárgyvédelem biztonságtechnikai követelményeinek javítását nevezte.

A múzeum jelenleg zajló, 200 millió forintos átalakítása, bővítése után szeretnének egy Munkácsy-szobrot elhelyezni és egy új, idővonal koncepciót követő kiállítást kialakítani a múzeumban - írta.

Rakonczás Szilvia pályázatában leírta, hogy idén elkezdődik két informatikai közösségi tér (egy oktatólabor és egy természettudományos élményközpont) kialakítása, amely az országos törekvéseknek és a külföldi könyvtárfejlesztés i irányoknak is megfelel.

Fontosnak nevezte egy Békéscsaba történetét leíró Haán-kézirat kiadásának előkészítését, valamint a megyében élő szlovák nemzetiség könyvtári ellátásának folytatását egy a nyelvet beszélő könyvtáros felvételével.

Szükségesnek tartja a megyei könyvtár épületének felújítását is, ennek érdekében pályázati lehetőségeket keres - írta.

(MTI)