2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.10.10.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A füleki várat, a bátonyterenyei kastély épületeit és a somoskői várhoz vezető utat is felújítják szlovák és magyar települések összefogásával.

A Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád megye területén című projekt az Interreg program keretében valósul meg 2019 szeptemberére mintegy 653 millió forintból - tájékoztatta a szlovákiai Fülek város önkormányzata szerdán az MTI-t.

Mint közleményükben írják, a programban Fülek partnere a szlovákiai Sátorosbánya község, valamint a Nógrád megyei Bátonyterenye városa és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A munkák során új tetőt kap a füleki vár Bebek-tornya, befedik az alatta lévő ágyútornyot, és ezen a részen mutatják majd be a történelmi Nógrád megye várait. Új bejárati kaput is kap a vár, felújítják az odavezető három utat, és parkolót építenek turistabuszoknak, személyautóknak. A vár kihasználatlanul álló bástyájában információs pontot alakítanak ki.

A felújítandó füleki borház a mesterségek bemutatóhelye lesz.

Sátorosbányán a határon álló somoskői várhoz vezető út újul meg, Bátonyterenyén pedig a Gyürky-Solymossy-kastélyhoz tartozó tiszti- és cselédlakások, melyek a palóc kultúra bemutatóhelyéül fognak szolgálni.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban Baglyaskő váránál végez régészeti feltárásokat, ezek eredményeit archeoparkban mutatja be, a területen gyermekjátszótér is épül.

A közös projekt célja a kulturális és természeti örökség bemutatása, és egy határon átnyúló idegenforgalmi tengely kialakítása a történelmi Nógrádban - írják a közleményben.

A munka szeptemberben kezdődik és 2019 szeptemberéig tart. A partnerek a programra 2,1 millió eurót nyertek.

(MTI)