2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2016.07.28.
Eurocomm-PR / Bécs Város Külképviseleti Irodája
hír, könyvtártudomány
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Google Arts & Culture oldalán keresztül mostantól bárki ingyen, a karosszékben ülve nézhet körül az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében. A kupolában található freskót pedig olyan közelről tanulmányozhatja, ami még a helyszínen sem lehetséges.
Díszterem
Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (Österreichische Nationalbibliothek) díszterme egyike a világ legszebb könyvtárainak, évente 200 ezer látogatót vonz. A polcain sorakozó 200 ezer kötetet 1501 és 1850 között adták ki, és köztük van Savoyai Jenő 15 ezer könyvet számláló gyűjteménye is. A Habsburgok egykori udvari könyvtára Johann Bernhard Fischer von Erlach udvari építész tervei alapján épült VI. Károly német-római császár uralkodása idején.

Az 1723 és 1726 között a bécsi Josefsplatzon emelt barokk palota dísztermét a Google Arts & Culture oldalán keresztül mostantól bárki bejárhatja, sőt, közvetlen közelről tanulmányozhatja a kupola freskóját. Aki ránagyít a képre, az akár még azt a 18. században keletkezett repedést is megtalálhatja, amelyet Franz Anton Maulbertsch javított ki a festményen 1769-ben, miután nagyszabású javítási munkákkal sikerült megakadályozni, hogy beszakadjon a kupola.

A 80 méteres díszteremről 360 fokos kamerával készült felvétel, így annak minden szegletét megvizsgálhatja a virtuális látogató. Aki akar, egyetlen kattintással, a könyvtár online-katalógusán keresztül bele is lapozhat az itt található hatalmas gyűjteményt reprezentáló negyven könyv valamelyikébe. A kiválasztott kiadványok a 16., 17. és 19. századból valók és mindenféle műfajt felölelnek. Van köztük szakácskönyv, képeskönyv gyerekeknek, reneszánsz társastánckönyv, botanikai szakkönyv, kézikönyv szülések levezetéséhez és erődök építéséhez, valamint a Luther-Biblia és Goethe „Az ifjú Werther szenvedései” című regényének első kiadása is.

„Nagyon örülünk az együttműködésnek az Osztrák Nemzeti Könyvtárral. Mindenkit lenyűgöz a díszterem csodás építészete és a gyönyörű freskók“ – magyarázza Simon Rein, a Cultural Institute programmenedzsere.