2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény - Múzeumsarok - Budapest
Cím: 1183, Budapest Szent Lőrinc sétány 2.
Telefonszám: (20) 285-0667
Nyitva tartás: K-P 10-18, Szo 10-14
2016.06.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Immár második éve szervez a Tomory Lajos Múzeum helytörténeti tábort a 18. kerületi gyerekeknek Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc–Pestszentimre Önkormányzata támogatásával. Idén nemcsak Pestszentlőrincen járkáltunk keresztül-kasul, hanem az időben is, és ehhez alaposan megmozgattuk fantáziánkat.

A bázis szokás szerint a Múzeumsarok volt a Kossuth tér szomszédságában. Pestszentlőrinc nemrég megújult központi parkja, tér és idő metszéspontjában, a burkolatba simuló, furcsa pózokba dermedt Kondor-figurákkal, a hősi emlékművekkel és a művészszobrokkal izgalmas felfedezési lehetőségeket kínál a hagyományos városnézésen túl is.

Hogyan és miért kerülhettek ide a néma, egyszínű, földön heverő alakok? Mi mennyire látjuk színesnek magunkat? Mire gondolhatnak a szobrok? Mi lehet az időkapu mögött, amit szemmel láthatóan régóta nem nyitott ki senki? Egyáltalán hogyan lehetne kinyitni? – a fantáziánkat segítségül hívva ezekre a kérdésekre is választ adtunk az öt nap alatt.

De jártunk a Havanna-lakótelepi kiállításunkban, ahol a régi lakásbelsőkből képzeletben hasznos tárgyakat vittünk magunkkal 2116-ba, és jövőbeni dobozlakásokat készítettünk. A piaci bevásárló körút ihlette ételemberkéket projektor segítségével a régi lőrinci piacra repítettük vissza, míg a reptéri kirándulás után Kondor Béla nyomdokába lépve fantáziarepülő-maketteket készítettünk. A gyerekek képes-rajzos útinaplóba jegyezték fel benyomásaikat, élményeiket.

A kalandozást augusztusban a második turnussal folytatjuk, továbbgondolva a júniusi táboros csapat ötleteit.

A Tomory Lajos Múzeum múzeumpedagógiai programjainak középpontjába az élményt és a felfedezést helyezi. Foglalkozásainkon a gyerekek fantáziáját, rejtett tudását hozzuk mozgásba különböző pedagógiai módszereket ötvözve. A nyári tábor jó lehetőséget kínál komplex, rendhagyó helytörténeti projektek megvalósítására. A tavalyi tábor után idén többen ismét eljöttek, és hozták testvérüket, barátaikat, így az első turnust meg sem tudtuk hirdetni, olyan gyorsan megtelt. Az augusztusra szintén telt házzal és folyamatosan bővülő várólistával készülünk. Kell ennél több?



Rozgonyi Sarolta